Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, Kubbe-i Hadra Restorasyonunu Ziyaret Etti

01.10.2021
Rektörlük

Ülkemizin simge yapılarından olan ve Kubbe-i Hadrâ olarak da bilinen Mevlana’nın türbesinin restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, ziyareti esnasında kendisine eşlik eden Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ve Mevlana Müzesi Müdürü Naci Bakırcı’dan restorasyon süreci hakkında bilgi aldı.

İncelemeler esnasında geleneksel tarzda çini şekillendirmesi de yapan Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu, daha sonra kubbeye çıkarak teberrüken bir parça çini karoyu kubbe dış cephe duvarına çini uygulaması yaptı.

Üniversitemiz Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesinin de destek sağladığı restorasyon çalışmalarında kubbenin çini üretim prosesi ve malzeme karakterizasyonu Geleneksel Türk Sanatları Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Çetin Öztürk tarafından,  230 x 50 cm. ebadındaki yazı kuşağı çalışmaları ise Geleneksel Türk Sanatları Bölümünde ders veren Hattat Nihat Kağnıcı tarafından yürütülüyor.

Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî’nin 1273 yılında vefatının ardından kabri üzerine Mimar Bedreddin tarafından bir türbe inşasına başlanmış ve yapı 1274 yılında tamamlanmıştır. Türbeyi bugünkü dilimli şekliyle yaptıranın Karamanoğlu Alâeddin Bey (1357-1398) olduğu ve bu onarımda kubbe dış cephe duvarlarının çinilerle kaplandığı kabul edilmektedir. Tarihi vesikalarda Kubbe-i Hadrâ çinilerinin 1677, 1698, 1791, 1797, 1816, 1835, 1866, 1909-1912, 1949 ve 1965 yıllarında yenilendiği anlaşılmaktadır. 1965’ten bugüne Mevlana Türbesi’ni (Kubbe-i Hadra) süsleyen çiniler çevresel etkiler nedeniyle zamanla tahribata uğradığından günümüzde restorasyon sürecindedir.