Rektör Şeker Organ Bağışı ve Nakli Sempozyumuna Katıldı

12.11.2018

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Her Bağış Yeni Bir Umut’ sloganıyla düzenlenen Organ Bağışı ve Nakli Sempozyumu’na katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, organ bağışının önemini vurguladı. Prof. Dr. Koç, “Organ bağışının yetersizliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ bağışı beklerken hayatını kaybettiğine hepimiz şahit olmaktayız. Organ yetmezlikleri önemli bir sorun olarak gündeme gelirken, organ bağışı ve nakli sayılarının artışı temel hedeflerimiz arasında yerini korumaktadır. İlimizde bugüne kadar 5 bin 80 organ bağışı yapılmış olup bu bağış sayısı Türkiye’de birçok şehirden daha fazladır. Ancak her şeye rağmen bu sayıları daha yukarı taşımak bizlerin görevidir.” dedi.

Organ bağışı haftası dolayısıyla İl Sağlık Müdürlüğü ve Üniversitemiz Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezinin ortaklaşa açtığı standa 200 vatandaşın organ bağışında bulunduğunun altını çizen Prof. Dr. Koç, “Ülkemizde her yıl yaklaşık 7 bin vatandaşımız organ bağışı beklerken hayatını kaybetmektedir. İlimizdeki nakil merkezlerindeki duruma bakacak olursak 2017 yılında 27 böbrek, 17 karaciğer, 167 kornea nakli yapılırken 2018 yılında 35 böbrek, 8 karaciğer ve 195 kornea nakli gerçekleştirilmiş. Bu merkezlerimizdeki başarının bir göstergesidir. Unutmamalıdır ki yakınlarımızın bağışladığı organların bir başkasının yakınlarını kurtarıp onları hayata bağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmasının ardından ilk oturumda Prof. Dr. H. Zeki Tombul ‘Türkiye’de ve Konya’da Böbrek Nakli’, Prof. Dr. Alper Yosunkaya ‘Beyin Ölümü Kavramı ve Donör Bakımı’, Prof. Dr. Tevfik Küçükkartallar ‘Karaciğer Naklinde Güncel Durum’ ve Prof. Dr. Erdal Karagülle de ‘Böbrek Naklinde Güncel Durum’ başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi. Sempozyumun ikinci oturumunda ise “Konya’da Beyin Ölümü Bildirimi ve Organ Naklinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konusu interaktif olarak tartışıldı.

Program günün anısına verilen plaket takdimi ile sona erdi.

Her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Bağışı Haftası nedeniyle düzenlenen ‘Organ Bağışı ve Nakli Sempozyumu’na Konya İl Sağlık Müdürü Mehmet Koç, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neyhan Ergene, merkez ve ilçe hastanelerin başhekimleri ile doktor ve sağlık çalışanları katıldı.

Paylaş