Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan: Kültür Diplomasisi ve Türkoloji

22.03.2013

Üniversitemiz ve Konya Büyükşehir Belediyesi organizasyonuyla yapılan Şehir Konferanslarının bu ayki konuğu Altın Koza Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan oldu. Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör salonunda gerçekleşen Konferansta ‘Kültür Diplomasisi ve Türkoloji’ konuşuldu.

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Tahir Yüksek ve Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, İl Kültür Müdürü Mustafa Çıpan, Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı, , Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcıları; Doç. Dr. Dursun Yağız ve Doç. Dr. Mehmet Kırbıyık, Üniversitemiz hocaları ve öğrencileri ile çok sayıda davetli konferansa katıldı.

Konuşmasında Kültür Diplomasisinin üç ayrı saç ayağı üzerinde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Bilkan şunları söyledi.

“Sivil Diplomasi, Vatandaş Diplomasisi ve Kültür Diplomasisi birbirinden net olarak ayrılan unsurlar değil. Zaman zaman iç içe yürüyorlar. Fakat Türkiye’de son 10 yılda elde edilen kazançlar, aldığımız yol, gerçekten bizim de artık yavaş yavaş bu kavramların içini doldurmaya başladığımızı, çok ciddi bir kamu diplomasisi ve ardından ciddi bir kültür diplomasisi yürüttüğümüzü ortaya koyuyor.”

Dil Öğrenimi Önemli

Dil öğreniminin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Bilkan; “Bir insan niye dil öğrensin? Niye Türkçe, Fransızca, Arapça, Farsça, İngilizce öğrenmek istesin. Çünkü istihdam alanı bunu gerektirir. Kültürel etki alanı oluşturmak için dil öğretimine, tarih ve medeniyet algısına, kamu üzerinde etki oluşturmaya, eğitimde cazibe merkezi olmaya, sanat ve kültürel hareketliliğe dikkat etmeliyiz” dedi.

Konuşmaların ardından Altın Koza Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan’a çini tablo hediye eden rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker şunları dile getirdi.

“Yunus Emre Vakfı ve Enstitüsü görevi nedeniyle hocamıza son yıllarda ulaşmak bir hayli zordu. Çünkü kendisi Türkiye adına birçok ülkeye gidip buralarda merkezler açarak Türk Kültürünün yayılması için büyük bir çaba içerisinde idi. Kendisine katılımından dolayı teşekkür ediyor çalışmalarında kolaylıklar diliyorum.”

Paylaş