Prof. Dr. Ahmet Önkal Vefatının 1. Yıl Dönümünde Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesinde Anıldı

02.03.2020
Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi

Prof. Dr. Ahmet Önkal için Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı tarafından “Ahmet Önkal’a Vefa” programı düzenlendi.

Program, Doç. Dr. Ali Öge’nin Kuran-ı Kerim tilaveti ve emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyit Bahçıvan’ın Hatim duası ile başladı. Açılış konuşmasını yapan İslam Tarihi Anabilim Dalı Başkanı  Prof. Dr.  İsmail Hakkı Atçeken, Ahmet Önkal’ın bir Allah dostu olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Ahmet Önkal denilince;  İslam’a adanmış, Hz. Peygamber’ in tebliğ metotlarını, siretini, sahih bir şekilde anlamak ve anlatmakla geçen bir ömür akla gelir. O, hayatını Peygamber Efendimizin sahih bir şekilde doğru bir şekilde anlaşılmasına ve anlatılmasına adamıştır. Fedakârlığı, sabrı, tevazusu, nezaketi, kendisinden çok başkalarını düşünmesi, dini ve sosyal konulardaki hassasiyeti, vazifesi ve derslerine olan bağlılığı ve çevresindekilerin problemlerine olan ilgisiyle bilinen bir insandı.”

Hocanın, İslam tarihi hakkındaki nitelikli çalışmalarına değinen Atçeken, danışmanlığında 35 yüksek lisans ve doktora tezi tamamladığını söyleyerek, İslam Tarihçileri Derneği tarafından 2019 yılında Türkiye’de İslam tarihi alanında en çok tez danışmanlığı yapan 2. hoca olarak ödüle layık görüldüğünü belirtti.

Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karapınar ise konuşmasında Prof. Dr. Ahmet Önkal’ın rivayetleri tahlil etme ve tenkit etme yönüyle ayrıcalıklı bir özelliğe sahip olduğunu ifade etti. Karapınar: “Pek çok tartışmalı konuyu İlahiyat Fakültemizde gündeme getiren, iyi bir akademisyen iyi, değerli bir hocamızdı. Hepimizin önemli gördüğü pek çok konu hakkında rivayetleri alarak onları çok güzel bir şekilde analiz ve tahlil edebilen bir ilme sahipti.” dedi

Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu da Prof. Dr. Ahmet Önkal’a ilişkin anılarını paylaştığı konuşmasında Önkal hakkında övgü dolu sözler sarfetti. Rektör Zorlu şunları söyledi: “Hocamız az kimseye nasip olabilecek bir hayat yaşadı. Mümeyyiz vasıfları olan bir insandı. Dersini pür dikkat en ön sırada dinleyip takip ederdim. Akademik hayatta kolay kolay kimsenin sahip olmadığı bir özelliği vardı. Hem iyi bir hatip, hem de iyi bir araştırmacıydı. Yüksek lisans ve doktora dönemimde kendisiyle istişare ederek çalışmalarını sürdürmüşümdür. Siyasete girişim dâhil hayatımdaki önemli kararları da hep onunla paylaşmış istişare etmişimdir. Hocamız İslam tarihi bölümünün duayeniydi.  Rektörlüğe gelir gelmez kurmuş olduğumuz yayınevimizin basmış olduğu ilk eser de bugün çıkan hocamızın kitabıdır. Kendisini hürmet ve saygıyla anıyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Mehmet Bahaüddin Varol moderatörlüğünde “Prof. Dr. Ahmet Önkal ile Hatıralar” paneline geçildi.  

Panelistlerin sunumlarının ardından program sona erdi.

Paylaş