Primer İmmün Yetmezlik (PİY) Farkındalığı İçin Balon Uçurdular

26.04.2021
Tıp Fakültesi

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Çocuk/Erişkin İmmünoloji ve Alerji Bilim Dalı, Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği (AİD) ile birlikte, Primer İmmün Yetmezlikler hakkında farkındalığı arttırmaya yönelik bir etkinlik düzenledi. COVID-19 kurallarına uygun olarak gerçekleştirilen balon uçurma etkinliğine,  Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, Rektör Yardımcımiz Prof. Dr. Oğuz Doğan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Doğan ve Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Küçükkartalar başta olmak üzere hasta ve sağlık çalışanları katıldı.
 
Etkinlik hakkında bilgi veren ve Primer İmmün Yetmezliği ile ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Sevgi Keleş, “Bağışıklık eksikliği olarak bilinen Primer İmmün Yetmezliklerin (PİY) tekrarlayan enfeksiyonlar, alerjik ve romatizmal hastalıklara artmış yatkınlıkla karakterize kalıtsal geçişli hastalıklar olduğunu, bağışıklık eksikliği olan bireylerde şikâyetlerin genellikle çocukluk çağında başladığını, bazen de şikâyetlerin başlangıcının erişkin yaşa kadar gecikebildiğini belirtti.

Dünyada görülen nadir hastalıklar olarak bilinmesine rağmen ülkemiz için bu durumun farklı olduğunun altını çizen Keleş, bölgede yapılan çalışmalara göre ülkemizdeki bazı PİY’lerin sıklık oranının, diğer dünya ülkelerine göre en az 5 ile 10 kat daha yüksek olduğunu belirtti. Keleş, "Ülkemizdeki akraba evliliklerinin fazla olması sebebiyle, bu hastalığın ülkemizdeki görülme sıklığı daha fazla” şeklinde konuştu.
 
Hastalığın tanı ve tedavisine de değinen Prof. Dr. Sevgi Keleş: “Enfeksiyonlar hastaların en sık hastaneye başvuru nedenidir. Bazen de organ büyümesi (karaciğer, dalak, lenf bezi), kan hücrelerinin sayısında azalma, ağır egzema, iyileşmeyen yaralar, romatizmal veya alerjik hastalıklar bu hastaların hekime ilk başvuru sebebi olabilmektedir. Bu durum ise hastaların farklı uzmanlık alanındaki hekimlere başvurmasına neden olmakta ve tanıda gecikmelere yol açmaktadır.  Hastaların tanı ve tedavisindeki gecikmekte ise ciddi ve kalıcı organ hasarlarına sebep olabilmektedir” dedi. Keleş, düzenlenen balon etkinliği ile ilgili de: “PİY’ler konusundaki farkındalık ülkemizde olduğu gibi diğer dünya ülkelerinde de düşük seviyede. Bu sebeple 22-29 Nisan haftası tüm dünyada “Dünya Primer İmmün Yetmezlik Haftası” olarak kutlanmakta. Bu etkinlik kapsamında bağışıklık eksikliği ile ilgilenen hekimler, hastaları ile birlikte balonlar uçurdular ve her uçurulan balon, tanısı erken konulan ve erken tedavi şansını elde eden bir hastayı temsil etti” dedi.
 
Tıp Fakültesi Çocuk İmmünoloji ve Alerji Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Sevgi Keleş, Prof. Dr. İsmail Reisli ve Doç. Dr. Şükrü Güner ile Erişkin İmmünoloji ve Alerji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevket Aslan tarafından düzenlenen etkinlik, hasta ve sağlık çalışanlarının balonları gökyüzüne bırakmasıyla sona erdi.




 
Paylaş