MTF Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Mahmut Baykan TVNET’te Açıklamalarda Bulundu

08.04.2020
Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Mahmut Baykan TVNET Gün Ortası haber kuşağında Koronavirüs ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ülkemizin sağlık hizmeti açısından Avrupa ülkeleri ve Amerika’nın önünde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Baykan, vatandaşların psikolojik olarak kötü senaryolar düşünmelerini gerektiren bir durum olmadığını ama aynı zamanda da tedbirli olmanın son derece önemli olduğunu belirtti. Baykan, “Halkımız, Bilim Kurulu’nun kararlarını tam olarak uygularsa süreci en az zararla atlatırız hatta bu konuda dünyaya örnek olacak seviyelere gelebiliriz” dedi.

Konya’da gerekli önlemlerin alındığını ve halkın kurallara ekseriyetle uyduğunu ifade eden Baykan, “Devlet, özel ve üniversite hastaneleri hazırlıklarını tamamladı. Biz de Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak hazırlıklarımızı yapmıştık. Şüpheli durumlarda hastanın ağırlaşmasını beklemeden müşahede altına alarak örnek alıyoruz. Belirtilerde öksürük ve ateş ön plana çıkıyor ve bu hastalıktan daha çok yaşlılar etkileniyor” diye konuştu.

"Hastalık Yaz Mevsiminde de Etkili Olabilir, Hijyene ve Sağlımıza Dikkat Etmeliyiz"

Koronavirüsün yaz mevsiminde de etkinliğini sürdürebileceğini aktaran Baykan, Enfeksiyon zincirini kırmak için temizliğe dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Baykan, gereğinden fazla kolonya kullanımının da zararlı olduğunu kaydederek, “Kolonya kullanımını tik haline getirip günde 25-30’lara çıkarmak derimizi etkiler ve enfeksiyona kendimiz davetiye çıkarmış oluruz. Virüslerden korunmaya çalışırken diğer mikroorganizmalara davetiye çıkarmış olmayalım. Beslenmemize ve uyku düzenimize dikkat edip bağışıklık sistemini yüksek tutmak çok önemli. Ellerimizle dışarıdaki yüzeylere çok dokunmadan ellerimizi çok yüzümüze götürmemeye çalışarak ve eve girip çıkarken ellerimizi yıkayarak hijyeni büyük oranda sağlamış oluruz” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Baykan başka bir gün katıldığı TVNET yayınında ise, hastalara uygulanan tedaviler hakkında bilgiler vererek, “Şu an hastalarımıza uygulanmakta olan etkili bir iki ilacımız var ve onun dışında Sağlık Bakanlığımız bazı merkezlerde plazma tedavisinin uygulanmasına izin verdi. Bu tedavinin uygulanmasına izin verilen merkezlerden birisi de bizim merkezimiz ve bu tedaviye, ilaçlara takviye olarak başlayacağız” dedi.

Plazma tedavisinin ayrıntılarını açıklayan Prof. Dr. Baykan, “Covid-19 teşhisi konmuş ve tedavisi tamamlanarak taburcu olmuş insanların bu süreçten yaklaşık 15 gün sonra kendilerinden gönüllü donör olmaları isteniyor. Gönüllü olanlardan kan alınıyor ve plazmaları ayrılıyor. Bu kişilerin plazmalarında hastalığı geçirdikleri için yüklü miktarda hastalığa karşı antikor bulunuyor. Yani virüsü bloke edebilecek hazır antikorlar takviye ederek hastaların bağışıklık sistemine yardımcı oluyoruz” ifadelerini kullandı.

“Çok İyi Gidiyoruz, Tedbiri Elden Bırakmamalıyız”

Ülke olarak zaman kazanma sürecinde olduğumuzu kaydeden Baykan, “Şu anda yaşadığımız süreç, zaman kazanma süreci. Eğer biz zaman kazanma sürecini Sağlık Bakanlığımızın, idarecilerimizin, devletimizin direktiflerini ve kuralları yüzde 90’ın üzerinde uygulamayı başarırsak çok rahat bir şekilde Haziran ayına girmiş oluruz. Virüsün tabiatı dolayısıyla sıcaklığa ve kuruluğa dayanıksız olduğu için Haziran ayında bir düşüş bekliyoruz ama tamamen biteceğini söyleyemeyiz. Ülkemiz bu konuda parmakla gösterilecek bir yöntem uyguluyor. Dünya Sağlık Örgütü de olmak üzere otoriteler tarafından takdirle karşılanıyoruz. Başından itibaren vatandaşları sıkıntıya sokmadan, ekonomiye etkisini en aza indirmek suretiyle hem günlük yaşamı etkilemeyecek hem de hastalıktan koruyacak önlemler alınıyor. Bilim Kurulunun aldığı kararlarla önümüz aydınlanıyor ve bunun neticesini de dünya ile karşılaştırdığımızda görüyoruz. Ancak bu durum, vatandaşların aldığı önlemleri gevşetmesine sebep olmamalı. Çok iyi bir yoldayız, tedbiri elden hiçbir zaman bırakmamalıyız” şeklinde konuştu.

Baykan, vatandaşlardan kişisel hijyene dikkat etmelerini, resmi olmayan kaynaklara itibar etmemelerini, devletin almış olduğu kararlar ve önlemlere uymalarını istirham ederek konuşmasını sonlandırdı.

Youtube kanalımızdan videoları izleyebilirsiniz.

Paylaş