MERAM TIP FAKÜLTESİ’NDE BİR İLK DAHA; KÖK HÜCRE NAKLİ

23.03.2012

 

Tıp Fakültesi Kök Hücre Nakil Ünitesi’nde Doç. Dr. Aynur Uğur Bilgin, kemik iliği kanseri olan iki hastaya kök hücre nakli yaparak, Konya’da bir ilki gerçekleştirdi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Özkağnıcı, fakülte başhekimi Prof. Dr. Hamdi Arbağ, nakli gerçekleştiren öğretim üyesi Doç. Dr. Aynur Uğur Bilgin, kök hücre nakli yapılan Cevdet Metli ile beraber başhekimlik binasında kameralar karşısına geçerek, basın mensuplarına yapılan nakil ile ilgili bilgiler verdiler.

Türkiye’de sayılı merkezlerde yapılabilen kök hücre naklinin Tıp Fakültesi’nde de yapılmaya başlandığını belirten Prof. Dr. Ahmet Özkağnıcı, “Öğretim üyemiz Doç. Dr. Aynur Uğur Bilgin üniversitemizde bir ilki gerçekleştirmiştir. İki hastaya kendisinden kendisine kök hücre nakli başarılı bir şekilde yapılmış ve biri taburcu edilmiştir. Diğer hastamızın da genel durumu çok iyi olup, ilerleyen günlerde taburculuğu planlanmaktadır. Ünitemiz bu ay içerisinde 4 hastaya daha nakil yapmayı planlamaktadır” dedi.

Nakli gerçekleştiren Doç. Dr. Aynur Uğur Bilgin ise, şu ana kadar nakil işleminde hiçbir sorun yaşamadıklarını, başarıyla nakilleri gerçekleştirdiklerini kaydederek, “Hastalarımızın durumu oldukça iyi. Ekibim deneyim kazandıktan sonra kardeşten kök hücre nakli, daha sonra ise akraba dışı kök hücre nakillerini yapabilecek noktaya geleceğiz" dedi. Kök Hücre Merkezi'nde yılda 120 hastayı tedavi etmeyi amaçladıklarını anlatan Bilgin, konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: "Hiçbir eksiğimiz yok. Ekibimiz ve altyapımızla Konya genelindeki hastaları il dışına göndermemeye çalışacağız. Önceden hastalar çevre illere giderek tedavi olmaya çalışıyordu. Her ay en az 10 transplant (nakil) gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Türkiye'de 4 bin hastanın transplant beklediği biliniyor. Türkiye'de yeni nakil merkezleri açılsa da bu sayının ancak yarısına hizmet verilebiliyor.” diye konuştu.

Kök hücre nakli yapılan 58 yaşındaki Cevdet Metli’ de, 2 yıldır rahatsız olduğunu söyleyerek, “Şuanda kendimi çok iyi hissediyorum. Hastalığım nedeniyle hocamız kemik iliği nakli olmam gerektiğini söyledi. Bizde böyle bir tedaviye karar verdik. Konya’da böyle bir hizmetin veriliyor olması çok güzel” şeklinde konuştu.

Paylaş