Mengücekoğulları Beyliği Konya’da Anlatıldı

19.03.2019
Selçuklu Kültür ve Medeniyeti UAM

Üniversitemiz Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Konya İl Halk Kütüphanesinde “Divriği Mengüceklileri ve Şaheserleri” konulu konferans gerçekleştirildi. Araştırmacı-Yazar Necdet Sakaoğlu programa konuşmacı olarak katıldı.

Kent Tarihi, Selçuklu, Osmanlı ve Eğitim Tarihleri, Yerel Tarih gibi konularda çalışmalar yapmış olan Necdet Sakaoğlu, Mengücekoğulları Beyliği hakkında dinleyenleri bilgilendirdi. Bu alanda yapmış olduğu çalışmalar ile beyliğin tarihi, ekonomi, siyasi yapısı ile inşa ettirdikleri mimari eserler hakkında bilgi veren Sakaoğlu;  “Mengücek Beyliği Erzincan, Kemah, Şebinkarahisar, Divriği, Çemişkezek topraklarını hâkimiyeti altına almıştır. Mengücek hanedanının Divriği Kolu, 1150-1270 yılları arasında varlığını devam ettirmiştir. Beyliğinde önemli merkezlerinden biri olan Divriği en parlak devrini bu tarihler arasına rastlayan dönem içerisinde yaşamıştır. Divriği çağın kültür, sanat ve bayındırlık yarışından da soyutlanmış tek kent olarak şahların öncülüğünde özerk ve özgün bir bayındırlığı temsil ettiğini ifade eder. Dış dünyaya kapalı dar bir coğrafyada yaklaşık iki yüzyıl tutunan Divriği Mengücekleri’nin, evrensel uygarlığa bıraktıkları anıt eserlere karşın siyasal tarih sayfalarındaki şaşırtıcı yitikliğinin tarihte ikinci bir örneği yoktur” dedi.

Sakaoğlu, uzun süre yapmış olduğu Mengücek Beyliği ile ilgili çalışmalar neticesinde beyliğin soy kütüğünü çıkardığını, tarihi eserlerini tespit edip, bu eserleri yapan mimar ve sanatkârların isimlerini belirlediğini de sözlerine ekledi.

Program soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

                   

Paylaş