Malezya Teknik Üniversitesinden Doç. Dr. Khalif Muammar Üniversitemizde Konferans Verdi

07.11.2018
Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi

Malezya Teknik Üniversitesi İslam, Bilim ve Medeniyet Araştırmaları Merkezi Direktörü Doç. Dr. Khalif Muammar, Üniversitemiz Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda Helenistik Felsefe ve İslam Geleneğindeki Etik ve Siyaset Arasındaki Ortak Yaşam konulu konferans verdi.

Helenistik felsefe ve İslam geleneğindeki ortak kavramlara değinen Muammar, siyasetin temelinin ahlak olduğunu kaydetti. Muammar; “Siyaset, ahlakın temeli değildir. Dolayısıyla siyasete yön veren de ahlaktır. Bunun için siyasetle ahlakın iç içe geçmesi gerekiyor. Yani öyle bir siyaset yapılmalı ki içinde ahlak olsun. Öte yandan felsefi ahlak insan davranışının idamesi için yeterli mi, yoksa buna dini bir boyut eklenmeli mi konusu da önem arz ediyor” diye konuştu.

Muammar; “Erdemli hayat insanların mutluluğa erişmesi için gereklidir. Çünkü mutluluğa giden yol erdemli hayat sürdürmektir. Bu noktada insanlarla doğru ilişkiler kurabilme, saygı gibi kavramlar çok önemli. Liderlerin İslam geleneğinde de Helenistik gelenekte de şu özelliklere sahip olmaları gerekir; Adalet, hikmet, kendisini koruma (itidal), cesaret. Adaletli olmak için bilgiye, bilgiyi pratik hayata yansıtabilmek için hikmete, toplumu düzenli bir şekilde yönetebilmek için önce kendi içerisinde itidalli olmak lazımdır. Son olarak akli yönden kararlar verebilmesi için de cesaretli olması lazımdır.” ifadelerini kullandı.

Siyasetin bir hedeften ziyade araç olduğunu kaydeden Muammar, her iki gelenekte de hedefin mutluluk olduğunu, bunun da ancak erdemle mümkün olabileceğini anlattı. Erdeme eğitim olmadan ulaşmanın mümkün olmadığını söyleyen Muammar; “Helenistik felsefede mutluluk bu dünyayla sınırlıdır. Bu yüzden iyi vatandaş kavramının ötesine gidemiyoruz. İslam geleneğinde ise ahiret yani bu dünyanın ötesindeki mutluluğun esas olduğu ilkesi vardır” dedi.

Programın ardından Doç. Dr. Khalif Muammar, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’i de makamında ziyaret etti. Rektör Şeker, ziyaretten memnun kaldıklarını ifade etti.

Ziyarette Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Malezya Teknik Üniversitesi İslam, Bilim ve Medeniyet Araştırmaları Merkezi Direktörü Doç. Dr. Khalif Muammar’a hediye takdiminde bulundu.

Paylaş