Kuşaklara Göre Seçim Tercihi Nasıl Değişiyor?

02.07.2021
Ereğli Eğitim Fakültesi

Üniversitemiz Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Dilmaç ve ekibi, kuşaklara göre oy kullanım tercihi araştırması yaptı. 75 ilde 2 bin 57 katılımcıyla yapılan araştırmada önemli bilgilere ulaşıldı.

Araştırmaya göre; Z kuşağının yüzde 60’ı oy verirken hem parti hem de siyasi lidere önem veriyor. Bu oran, Y kuşağında yüzde 50, X kuşağındaysa yüzde 44 oldu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Üniversitemiz Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Dilmaç, “Araştırmamızda X kuşağı katılımcıların yüzde 70’i kendilerini milliyetçi ve muhafazakar olarak ifade etti. Y kuşağı katılımcılarının yüzde 50’si kendilerini milliyetçi olarak tanımlarken yüzde 17’si ise herhangi bir ideolojisi olmadığını belirtti. Z kuşağındaysa katılımcıların yüzde 32’sinin herhangi bir ideolojiye kendini ait hissetmediği sonucu ortaya çıktı.” dedi.

Kadınların erkeklere göre siyasilerin ekonomik politikalarından daha çok etkilendiğini kaydeden Prof. Dr. Dilmaç, “Seçim tercihinde X, Y ve Z kuşağında kayda değer farklılaşmalar gördük. Araştırmamızda, parti ya da siyasi liderin ekonomi politikalarına göre kadınların daha çok etkilendiği ortaya çıktı. Yani kadınların, siyasi parti liderlerinin ve siyasi partilerin benimsemiş olduğu ekonomik politikalardan erkeklere göre daha çok etkilendiğini saptadık.” şeklinde konuştu.

Araştırmada ayrıca, bekar olan katılımcıların evli olanlara göre seçim tercihlerinin daha çok etkilendiği görüldü.

AHaber'e ve İbrahim Doğan'a teşekkür ederiz.
Paylaş