Konya Otizm Günleri

29.11.2013

Üniversitemiz, Konya Valiliği ve Selçuklu Belediyesi tarafından düzenlenen  “Konya’da Otizm Günleri  Kongresi” nin açılışı yapıldı. 28-30 Kasım 2013 tarihleri arasında yapılacak  olan programın açılış törenine;  Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcımlarımız Prof. Dr. Birol Akgün, Prof. Dr. Tahir  Yüksek, Konya Vali Yardımcısı Mehmet Ünal , Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Dekanlarımız, akademisyen,bilim insanları ve basın temsilcileri katıldı.

 Beş yabancı ülkeden Bilim adamı ve yurtiçinden 400'ü  aşkın katılımcının iştirakiyle devam edecek olan kongre, Konya'da ilk olma özelliğini taşıyor.

Açılış töreninde Düzenleme Kurulu adına konuşan Doç.Dr.Sabri  Hergüner: ”Bundan altı ay önce Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı olarak Konya’da otizmle ilgili bir toplantı yapmaya karar verdik.Amacımız sadece Konya’da  otizm alanında çalışanları bir araya getirecek bir günlük bir toplantı yapmaktı.Şu an fikir aldığımız destekçilerimiz bizi o kadar bir coşkuyla karşıladılar ki  bu toplantının uluslararası katılımlı büyük bir kongreye dönüşmüş olmasından  son derece mutluluk duyuyoruz. ‘Konya Otizm Günleri’nin hedefi otizm alanında çalışanları bir araya getirmek ve otizmle ilgili son gelişmelerin konuşulduğu tartışıldığı bir zemin oluşturmak.” dedi.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Doç Dr.Ayhan Bilgiç: "Bu kongrenin otizm alanında bilimsel gelişmelere katkı sağlayacağını umut ediyoruz.Bu Kongreyi bizler Konya Çocuk Ruh Sağlığı Bilimleri ana başlığı altında planlamıştık ve önümüzdeki yıllarda farklı konu başlıklarında bu toplantıların devam etmesini umut ediyoruz.” dedi.

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay: "Konya’da ilk defa otizmle ilgili bir programda birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.Hepiniz hoş geldiniz.Aslında son iki yıldır otizmle ilgili çok şey konuşuyoruz çünkü  kader  bizi otizmle tanıştırdı.İlk başta zihinsel engelli ailelerin çocuklarına yönelik bir bina yapmak için yola çıktık; ama sonuçta  otizm derneğiyle bir tanışıklığımız oluştu.İki yıllık bir araştırmanın sonucundaki hedefimiz çalıştığımız otizmli ailelerin çocuklarıyla birlikte bir yaşam alanı oluşturabilmek.Çocukların hem eğitim alabilecekleri hem sportif faaliyetlerde bulunabilecekleri aynı zamanda ailelerin de bir miktar vakit geçirebilecekleri bina için ciddi bir mesafe aldık.Bu bölgede kısa bir sürede hayata geçecek.Bu noktada Türkiye’ye örnek bir tesis olacağını umuyorum.Rektörümüz ve yardımcılarına ve ilim insanlarına teşekkür ediyorum.” dedi  

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker: “Şeb-i Arus yaklaşırken Mevlana kenti, huzur mekanı bu topraklarda çok fazla konuşulmayan üstü örtülen ateş düştüğü yeri yakar hesabıyla  sadece ilgili ailelerin tanıdığı ve geç teşhis konulduğu için sıkıntı yaşayan bir  alanda erken dönemde tanıma adına farkındalık oluşturmak için gerçekleştirilen çok yönlü ve toplumun tüm katmanlarını içine kapsayacak şekilde dizayn edilmiş bu toplantı Ülkemizde bir farkındalık oluşturacaktır mutlaka. Umarım geleneksel şekilde bilimsel etkinlik çerçevesinde devam edecek bir tarihi sürecin de başlangıcını oluşturacaktır diye düşünüyorum; çünkü sosyal devlet politikalarının ciddiyet kazanmasıyla kıyıda köşede kalmış hayati konular gün yüzüne çıktı. Ülkemiz artık kendi insanının sorunlarına yönelik olarak Sağlık Bakanlığıyla beraber, sivil toplum kuruluşlarıyla, yerel yönetimler ve üniversitelerle birlikte çözüm yolları, konunun daha pratik, hızlı ve daha bilimsel çerçevede yönetilmesi adına konuşur noktaya geldi. Bu toplantının gerçekleşmesinde emeği geçen Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi başta olmak üzere Sayın Vali’miz, Selçuklu Belediye Başkanı  ve katkıda bulunan bütün bilim insanlarına kalbi şükranlarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum. Her bir ailenin çıkarması gereken dersler olacaktır. İlla ailenizde bu sorunu yaşayan birisinin olması gerekmiyor. Çevremizde bu sorunu yaşayanlar vardır ve bunlara yol göstermek, destek olmak  adına her bir insana düşen sorumluluklar söz konusudur. Başarılı bir bilimsel toplantı dileğiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.” açıklamalarında bulundu.

Son olarak Konya Vali Yardımcısı Mehmet Ünal: “Konya’da böyle bir toplantı vesilesiyle bir arada olmaktan dolayı memnuniyetimi bildirir ve hepinize hoş geldiniz diyorum.Gerçekten Ülkemizin önde gelen simalarının ve kurumlarının yıllardır otizmle ilgili  sürdüğü çalışmaları medya vasıtasıyla pek çoğunuz bilmekte.Bugün Necmettin Erbakan Üniversite’mizin kliniğinin kuruluşunun 4.yılında bu sebeple  toplantıya ev sahipliği yapması Konya olarak bize gurur verdi.Konya’da 4 üniversite ve 3 tıp fakültesi var.Zaten Konya’nın son dönemde sayıca ve kalitece artışına uygun bir toplantı düzenlenmiş oldu. Çok teşekkür ediyoruz düzenleyenlere.Otizm gibi farkındalık yaratmanın çok önemli olduğu teşhisinin ve tedavisinin çok erken başlaması gereken bir konuda elimizden geleni yapacağız.Bu çalışmanın başarılı geçmesini diler ve saygılar sunarım.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından sergi salonunda toplu olarak sergi açılışı yapıldı.  Otistik çocukların resimlerinden oluşan sergi gezildi.

Kongrede,  4 konferans, 2 kurs, 13 çalışma grubu, 29 panel konuşması 5'i yabancı ülkeden 46 konuşmacı ve 400'ü aşkın katılımcı yer alacak.

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker sergi açılışının ardından TRT Haber'e Kongre hakkında röportaj verdi.

 

Paylaş