FİNANS VE ALTIN İŞLEMLERİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

02.05.2012

 

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin 50’nci yıl kutlamaları kapsamında İslami İlimler Araştırma Vakfı ile beraber düzenlediği “Fıkhi Açıdan Finans ve Altın İşlemleri” konulu tartışmalı ilmi toplantı Konevi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Toplantının  açılış programına AK Parti Konya Milletvekili Cem Zorlu, Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, Necmeddin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İSAV  Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ali Özbek, Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, çok sayıda ilahiyatçı ve din adamı katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Necmeddin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Saim Arıtan, fakülte olarak bu tür etkinlikleri her yıl düzenlemeye başladıklarını belirterek, toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Necmeddin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise dünyada hızlı gelişmelerin yaşandığını ifade ederek, "Kırılgan ekonomiler artık kolay kolay ayakta duramıyor. Bir ülkenin ekonomisinin güçlü olması gerekiyor. İslam ülkelerinde fıkhi açıdan bankacılık işlemleri son yıllarda önem kazandı. Bu toplantının da çok faydalı olacağını düşünüyorum. Toplantıda sunulan tebliğler kitap olarak da yayınlanacaktır" dedi.

KREDİ KARTINA PLASTİK PARA BENZETMESİ

İstanbul Şehir Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Kallek'in oturum başkanlığını yaptığı 'İktisat Bilimi Açısından Para ve Faiz' konusunun ele alındığı ilk oturumda sunum yapan Doç. Dr. Mikail Altan, paranın günlük hayatta bir değişim aracı olarak öne çıktığını belirterek, paranın toplumlar için özgürlük ve ekonomik refahı ifade ettiğini söyledi. Son yıllarda kredi kartı kullanımının da yaygınlaştığını hatırlatan Altan, kredi kartını plastik para olarak değerlendirdi. Paranın kolay taşınabilir ve taklit edilmesi zor bir yatırım aracı olduğunu aktaran Altan, olmayan para üzerine ise işlem yapılamayacağını dile getirdi ve faizin tanımının modern iktisatta paranın kullanım bedeli olduğunu ifade etti.

FAİZİ MEŞRULAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR

Modern iktisadın faizi meşrulaştırmaya çalıştığına dikkat çeken Altan, "Para doğrudan bir mal değildir. Sermayeye duyulan ihtiyaç yüzünden faiz olgusu ortaya çıkmıştır. Faiz emeğe dayanan bir gelir de değildir. Faiz, mal ve hizmet kullanımının ertelenmesinin karşılığıdır. Borç veren kişi gayrimenkule veya başka bir şeye yatırım yapmaktansa insanlara borç para vererek, faiz almaktadır. Faiz borç veren için bir gelir, borçlanan için ise bir yüktür" dedi. "Para borçtan üretiliyorsa toplumların borçtan kurtulması mümkün değildir" diyen Altan, borcun toplumları kontrol etmek için kullanıldığını, faizin ise borcun silahı olduğunu söyledi.

MALEZYA FAİZSİZ BANKACILIKTA ÖRNEK

Toplantıda konuşan Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Esen ise son yıllarda İslami bankacılığa ilginin arttığını, hatta İngiltere'nin bile bu konuda çalışmalar yaptığını söyledi. İslam ülkeleri arasında Malezya'nın faizsiz bankacılık konusunda önemli çalışmalar yaptığını belirten Esen, Türkiye'de de faizsiz bankacılığın yaygınlaştığını dile getirdi. Prof. Dr. Osman Okka’ nın da faizsiz bankacılık ve altın işlemlerinin İslam'daki yeri konusunda bilgi verdiği toplantı değerlendirme oturumu ile sona erdi. 

Paylaş