Değişen Dünya Dengeleri Ve Türkiye Anlatıldı

17.04.2013

Üniversitemiz Küresel İlişkiler Topluluğu’nun katkılarıyla düzenlenen ‘Değişen Dünya Dengeleri ve Türkiye’ konulu konferans, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlter Turan'ın konuşmacı olarak katılımıyla,  Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör salonunda gerçekleşti. 

Konferansa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Birol Akgün, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 Prof. Dr. Birol Akgün’ün açılış konuşmasında “Dünyanın her yerinde hareketlenme ve değişmeler meydana gelmekte. Bugün ki konferansta da bu köklü değişmeler ele alınıp açıklanacak.”dedi.

Prof. Dr. İlter Turan;”Nüfus göstergeleri Avrupa’nın geleceğinin pek parlak olmadığını söylüyor.17. y.y.’dan başlayarak özellikle 18-20.yy arası teknolojik, iktisadi gelişmeyi başaran Avrupa, dünya siyasetinin belirleyicisi olmuştur. Yakın zamana kadar dünya bölgelerin dünyasıydı. Dünya dengeleri değişiyor. Bu hâkimiyetin sonunu ise ufkumuza sokan globalleşmedir.

Öte yandan son yıllarda hızlı büyüme gösteren Çin’in yeni teknoloji üretememesi, sosyal ve siyasal çalkantıların olması gelecekte bir patlama olacağını gösteriyor. Durumu aynı olan Hindistan ise Çin’den farklı olarak toplumsal ve çalışma disiplini, idari bütünlüğü daha zayıf.

Demokratik yönetimin ve hukuk sisteminin olmadığı nüfusu azalmakta ve etnik çeşitliliğin olduğu Rusya’da halk yatırımlarını ülke dışına yapıyor.

Gelecekte bu ülkelerin dünyaya hakim olup olmayacağı konusunda aceleci olmamak gerekir. Çünkü sonucu kolaylıkla tahmin edilebilen bir durum değil. Güçlendiği ve dünya dengelerini kendi lehlerine çevirmeyi düşündüğümüz ülkelerin kendi içinde problemleri var. ABD, gücünü Avrupa’dan çekip Pasifik’e kaydırdı. AB ülkeleri kendi içinde görüş ayrılıkları taşıyor. Dünya dengeleri değişecek; fakat bu değişim çok hızlı değildir. Bir bölünme ve belirsizlik var. Çok kutuplu bir dünya, belirsizliği ve iktisadi dengesizliği artırıyor.

Türkiye global aktör olmakta başarılı değildir. Afrika ve Asya’da bazı ülkelerle ilişkileri geliştirmekte daha yolun başında olduğundan kesin bir şey söylemek için daha erken. Türkiye güçlenmiştir; fakat bunun biraz fazla olduğu zannedilmekte.”şeklinde konuştu.

 Prof. Dr. Birol Akgün tarafından Prof. Dr. İlter Turan’a plaket sunulması ile program sona erdi.

 

Paylaş