Çin’in Sosyal, Ekonomik ve Siyasi Dinamikleri Konuşuldu

11.04.2013

Üniversitemiz senato toplantı salonunda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak katılan Çin Guangzhou University öğrencisi ve Guangdong Türk İşadamları Derneği Proje Yöneticisi Salih Genc, katılımcılara Çin’in Sosyal, Ekonomik ve Siyasi Dinamikleri hakkında bilgi verdi.

Konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker başta olmak üzere, Rektör yardımcılarımız; Prof. Dr. Birol Akgün, Prof. Dr. Tahir Yüksek ve Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, Genel Sekreterimiz Doç. Dr. Zekeriya Mızırak, Daire Başkanları, akademisyenler ve hocalar katıldı.

Çin'in dinamikleri hakkında bilgi veren Salih Genc, Müslümanlığın Çin'e nasıl girdiğine ve şimdi ki durumunun ne olduğuna değindi.

“  Çinliler Türklerden önce Müslümanlığı kabul etmişler. Sahabe efendilerimiz buralara gitmiş ve Müslümanlığın yayılmasına vesile olmuşlar. Bunun bir örneği de Çin’de bulunan bin iki yüz elli yıllık camidir. Çin’de şu anda iki yüz milyon Müslüman bulunmakta. Hristiyanlık ve misyonerlik faaliyetleri de çok güçlü. Kilise insanlara yardım etmekte. Dini konuda yine her insan istediği dini yaşayabiliyor; ama anlatmamak kaydıyla. Bu arada Çinliler, kendilerini Kuran-ı Kerim'de bahsedilen Yecücle Mecüce benzetiyorlar. Yecüc Çin, Mecücü Japonya olarak kabul ediyorlar.”

“Dil konusuna değinecek olursak, dilde çok hassaslar. Çinliler yabancı bir sözcüğü dillerine almıyorlar. Sadece kelimeleri kendilerine uyarlıyorlar. Bu sayede 3.500 yıldır dilleri değişmeden günümüze ulaşabilmiş. Birçok Türkçe eser de Çinceye çevrilmiş durumda.

Eğitim olarak da Çin'de Üniversite sınavı çok zor. Sınavlarda İngilizceyi geçmek çok önemli. Üniversite eğitimleri de paralı. Hiç özel bir üniversite yok, hepsi devlet Üniversitesidir.

Çin'de kobi de çok gelişmiş durumda. Çanta malzemesi satan bir yere gittiğinizde çantayla ilgili her şeyi bulabilirsiniz. En büyük ihracat alanları ise Amerika ve Japonya.”

Konuşmaların ardından söz alan Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker: "Bu değerli izlenimlerini ve bilgilerini bizlerle paylaşan değerli kardeşimize teşekkür ediyorum." dedi. Karşılıklı hediye takdiminin ardından konferans sona erdi.

Paylaş