Aşı Öncesi Alerji İlacı İçmeyin

26.05.2021
Tıp Fakültesi
 

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Baykan, "aşıdan önce alerji hapı kullanmayın" uyarısı yaptı.
Koronavirüsle mücadeleyi Yeni Şafak'a değerlendiren Baykan, "Aşı olmadan önce vatandaşlar alerji ilacı içiyormuş. Bu şekilde alerji hapının hiçbir faydası yok. Kendimizi oraya alıştırmış, immün sistemimizi daha zora düşürmüş olabiliriz. Zaten bağışıklık sistemimiz bir düşmanla karşı karşıya, onunla savaşır durumda. Bir de onu alerji haplarıyla kendi elimizdeki silahın etkisini, aşının etkisini azaltmış oluruz. Bağışıklık sistemini kendi elimizle kısıtlamış oluruz. Bunu yapmasınlar." diye konuştu.

Sağlık Kurumları Hazır
Baykan, Kovid-19 ile mücadelede gelinen son durumu da şöyle anlattı: "Vakaların düşmesi, aşılamanın hızlanmasıyla bundan sonraki aşamada vatandaşın aşılara güvenmesi gerekiyor. Vatandaş aşılanmak isterse, sağlık kurumları hazır. Sağlık kurumları, yoğunluğu kaldıracak şekilde planlandı. 'Aşı yaptırmak istiyorum, aşımı yapmadan geri gidiyorum' diye bir durum olmayacak. Aşı yaptırmaya vatandaş istekli olursa ve yüzde 60'ı biraz daha aşarsak vakalarda hızlı bir düşüş bekliyoruz. Normale dönüş bile olsa, bu mikroorganizma diğer grip enfeksiyonları gibi yine zaman zaman gündemimizde olacak. Bir grip gibi geçireceğiz, bu kadar ölümcül vaka olmayacak. Aşılamayı ihmal edersek, kısıtlamalara yeterince uyulmazsa bu virüs her an tekrar vakaları yukarı çıkarabilir. Vakalar arttığı zaman da yeni mutantlar ile karşı karşıya kalabiliriz. Vatandaş rehavete kapılmamalıdır."

Yeni Şafak Gazetesi’ne ve Yasemin Asan’a teşekkür ederiz.
Paylaş