Arapça Eğitiminde İki Çalıştay Bir Arada Gerçekleşiyor

06.06.2013

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi ve TİMAV tarafından, MÜSİAD Toplantı Salonu’nda, “İlahiyat Fakültelerinde Arapça Eğitim ve Araştırmaları” ile “İmam Hatip Liselerinde Arapça Eğitimi ve sorunları” başlıklı çalıştay düzenlendi. Çalıştayın açılışına; İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saim Arıtan, TİMAV Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz, Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yrd. Doç. Dr. Emel Ege, öğretim üyeleri ve MEB’ te görev yapan Arapça öğretmenleri katıldı.

İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyelerimizden Yrd. Doç Dr. Ali Çiftçi’nin Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan çalıştay da açılış konuşmasını yapan düzenleme kurulu başkanı Doç Dr. Muhammet Tasa:“Arapça öğretimi günümüzde büyük bir önem arz etmektedir. Hızlı bir şekilde artan İmam Hatip Okulları, İlahiyat Fakülteleri ve öğrencilerinin sayısı bu durumu doğrulamaktadır. Toplumu şekillendiren en önemli dört bilimden birisi dil bilimidir. Arapça da İslam düşüncesini şekillendirecek öncü bilimlerden biridir. Çalıştay içerisinde öncelikle İmam Hatip Liselerinde, hazırlık sınıflarında, lisans ve lisans­üstü Arapça öğretimi, önemi ve stratejik hedefleri ele alınacaktır.” dedi.

TİMAV Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz, konuşmasında şunları dile getirdi:“Arapçanın en büyük özelliklerinden biri de İslam’ın ve ümmetin dili olmasıdır.  Bizim kültürümüz de Arapça ile yoğrulmuştur. Karanlık çağ olarak adlandırılan dönemde Arap dilindeki bilimsel içerikli milyonlarca el yazması eser Arapçanın önemini vurgulamaktadır. Arapça bazında da bu tür bir program oluşturulması önem arz etmektedir. Bu çalıştay sayesinde benzer programların nasıl gerçekleştirileceği üzerine görüşler ortaya konacaktır. Globalleşen dünyada daha fazla insana, nasıl kaliteli bir eğitim verileceğinin tartışılması noktasında bu çalıştaydan önemli sonuçların elde edileceğine inanılmaktayım.”

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saim Arıtan:“50.Yılımızı geride bıraktığımız bu günlerde üzerimize büyük bir sorumluluk da yüklendi. Geçmişte düzenlediğimiz çalıştay ve sempozyumlarla birlikte bu çalıştay da tüm İlahiyat Fakülteleri ve İmam Hatip Okulları adına önemli ve kritik bir toplantıdır. Arapça bu toplumda bir ilahiyatçının itibarını, sosyal misyonunu üstlenebilmesi için olmazsa olmaz bir ilimdir. Arapça öğretimi hususunda sorumluluktan kaçmaksızın tüm olumsuzlukları bertaraf etme uğraşı verilmelidir.” şeklinde konuştu.

İmam hatip liseleri ve ilahiyat fakültelerinin topluma din hizmeti sunmak üzere açılmış olan eğitim kurumları olduğunu ve diyanet olarak tüm personelini buralarda yetişen öğrencilerden seçtiklerini belirten İl Müftüsü Şükrü Özbuğday ise şunları söyledi:“Birçok sınav komisyonlarında görev aldım. Bu sınavlara gelen öğrencilerin küçük bir metni çevirememesi beni çok üzüyor idi. Süreç içerisinde yapılan sempozyum ve çalıştaylar sayesinde bu duruma dikkat çekilmiş ve çözüm yolları tartışılmıştır. Bizim mezun edilen öğrenciden beklediğimiz derdini anlatabilen, ulum-u İslami’nin özüne ilk kaynaklardan inebilen bir tutum geliştirmesidir. Eğitim işi profesyonellik istemektedir. Dolaysıyla bu süreçte bir yol haritasının çıkartılması ve gerekenin özenle yerine getirilmesi gerekmektedir.”

Üç gün sürecek olan çalıştay,  şehir gezisiyle sona erecek.

 

 

 

 

 

Paylaş