Arap Halkı Adalet İstiyor

14.01.2013

Arap Baharı' nı Konya'da anlatan Fehmi Hüveydi, Ortadoğu'da stratejik konuma sahip olan Mısır, İran ve Türkiye'ye ABD'nin rahat vermeyeceğini söyledi. Hüveydi, Arap halkının zulmün durmasını istediğini dile getirdi.

Başbakan Başmüşavirliği Medeniyetler İttifakı Türkiye Koordinatörlü'ğünün düzenlediği 'Medeniyetler İttifakı Konferansları' kapsamında Mısırlı Gazeteci-Yazar Fehmi Hüveydi, 'Arap Uyanışı, Mısır ve Ortadoğu' konulu konferansını Mevlana Kültür Merkezi'nde verdi. Düzenlenen programa Başbakan Başmüşaviri ve aynı zamanda Medeniyetler İttifakı Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Bekir Karlığa, AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile çok sayıda davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Mısır halkına biran önce ülkenin refahının, huzurun ve kardeşliğin tesisinin sağlanmasında kolaylıklar dilediğini söyledi. Daha sonra konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, yapılan konferans ve toplantıların gelecek ile ilgili düşüncelere katkı sağlayacağına inandığını belirterek, “Yeryüzünde savaşın yerine barışın, haksızlığın ve adaletsizliğin yerine hakikatin ve hakkın olmasını arzu ediyoruz. Arap Uyanışı'nda Mısır'daki gelişmeler bu arzumuzun, bölgemizde camiamızda tahakkuk etmekte olduğunu ortaya koyuyor. Bugün düne göre daha umutluyuz. Türkiye'nin İslam Dünyası'nın ve bölgemizin arzu ettiği hedeflere ulaşacağına her zaman inandık. Bunun için gayret gösteriyoruz. Toplantımızın gelecekle ilgili düşüncelerimize katkı yapacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

MEDENİYETLER İTTİFAKI, BOP'UN DEVAMI DEĞİL

Prof. Dr. Bekir Karlığa ise yaptığı konuşmada, Medeniyetler İttifakı'nın silahla yapılanlara barış ve dostlukla cevap verebilmek için kurulmuş olan bir kuruluş olduğunu söyledi. Karlığa, “Medeniyetler İttifakı girişimi 100 yılımızın en önemli küresel barış girişimidir. Son 20-25 senedir dünyamızı, bölgemizi kana bulamaya çalışan, insaları birbirileri ile kavga ettirerek 'Medeniyetler Çatışması Tezi' ortaya konulmuştur. Bu bir tez olmanın ötesinde bir proje olmuştur. Genellikle zihinlerde Medeniyetler İttifakı Projesi'nin Büyük Ortadoğu Projesi'nin bir parçası olduğunu iddia edenler çıkıyor. Halbuki Medeniyetler İttifakı Projesi Sayın Başbakanımızın önderliğinde 2005 yılında İspanya Başbakanı'nın da katılımı ile Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde kurulmuştur. Kurulmuş olan Medeniyetler İttifakı, Medeniyetler Çatışması ve Büyük Ortadoğu Projesi'ne de karşı bir oluşumu ifade etmektedir. Bugün bölgemiz büyük çatışmaların kanlı sahnesi olmuşsa bu Siyonizm, İslamafobi hareketleri yüzünden olmuştur. Bu hareketlerin dünyanın bugün aldığı şekilde etkili olduğunu görüyoruz. Bu amaçla buna karşı durabilmek için silaha silahla değil, barışla, sevgi ve dostlukla karşı koyabilmek için kurulan bu oluşum bugün BM'ye aittir ve 110 ülke 20 uluslararası kuruluş tarafından desteklenmektedir” dedi. Konferanslar hakkında da bilgi veren Karlığa, “Kültür, medeniyet ve düşünce alanında önde gelen isimlerin, kendi düşüncelerini bizimle paylaşması için bu konferansları düzenliyoruz. Merkezi İstanbul olan bu konferansların tekrarını Ankara'da da yaptık. Bu yılki konferansın da Konya'dan başlamasını uygun gördük” diye konuştu.

ABD; MISIR, İRAN VE TÜRKİYE'YE RAHAT VERMEZ

Yapılan konuşmalardan sonra konferansına geçen Mısırlı Gazeteci-Yazar Fehmi Hüveydi, Arap Baharı'nın birkaç ülkede değil, tüm Arap ülkelerinde yaşandığını söyledi. Barış kelimesinin kendilerini yanılttığını söyleyen Hüveydi, “Ben barış kelimesi yerine adalet kelimesini kullanmak istiyorum. Adalet herkesin hakkını vermek demektir. İsrail'in yaptığı barış bizleri nefret ettirdi. Büyük değişimler olan Arap ümmetinin ısrar ettiği nokta, şu anki durum bitsin, zulüm sona ersin diyedir. Şu anda Arap ülkelerinin bazılarında açık bahar olduğu gibi bazılarında da kapalı bahar yaşanıyor. Fas'da da, Cezayir'de de olanları bilmiyoruz. Oralarda birkaç kişi hükümdarlara dil uzatmış, hakaret etmiş diye tutaklandı diye görüyoruz. Oysa Arap ülkelerinde olanlar güçlü istekler. Orada değişikilik isteniyor” dedi. Batı'nın petrol olan ülkelerdeki çıkarları hakkında da bilgi veren Hüveydi, “ABD için Arap alemi, sadece bir petrol kaynağı ve İsrail'i koruma noktasıdır. Ortadoğu da stratejik konuma sahip ülkelerin olduğu Mısır, İran ve Türkiye'yi kapsıyor. Bu ümmet için hayır istemeyen ülkeler, bu 3 ülkeye rahat vermez. Mısır'daki hareket, bunu gösteriyor. Önemli bir tarihi değişimin önündeyiz. Mısır'a kimse yardım etmedi. Batı devletleri batacağı zaman oralara yardımlar gönderildi. Bize ise kimse yardım göndermedi” diye konuştu.

 

Paylaş