Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'tan Konferans

24.11.2013

Mevlana Kültür Merkezi’nde KTO Karatay Üniversitesi tarafından organize edilen programda Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç deneyim ve tecrübelerini dinleyicilere aktardığı bir konuşma gerçekleştirdi. Programa: Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Cumhuriyet Baş Savcısı Hasan Erbil, Konya Milletvekilleri Prof. Dr. Cem Zorlu, Hüseyin Üzülmez, Konya Valisi Muammer Erol, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker,  KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak,  öğretim üyeleri, basın mensupları ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasında KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak: Davetimizi kabul edip bizleri kırmayıp çok değerli vazifelerini ve deneyimlerini bizlere özellikle öğrenci arkadaşlarımızla paylaşmayı kabul eden Başkanımız Haşim Kılıç beyefendiye çok teşekkür ediyorum. Eminim ki onun tecrübeleri şu anda salonda çoğunluğunu hukuk fakültesi öğrencileri olduğunu tahmin ettiğimiz siz değerli gençlerimizin, arkadaşlarımızın ufuklarını açma noktasında geleceğe ilişkin hayatlarına  yön verme noktasında çok önemli katkılar sağlayacaktır. Kendileri Türkiye’nin özellikle  son yılları  açısından herhalde demokrasi tabiri yazıldığında çok önemli kırılma noktalarında büyük katkılar vermiş birisi. Aramızda bulunmasından dolayı çok büyük bir mutluluk duyuyoruz.” şeklinde konuştu.

Anaya Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç: “Anayasa Mahkemesinin amacı temel hak ve özgürlüklerin bekçisi olmaktır. Başa geçen iktidarın hukuk içerisinde anayasaya bağlı kalmasını sağlayan bir kurumdur. Bence anayasa mahkemesi üyeleri millet meclisi üyeleri tarafından seçilmelidir. Fakat bizim sadece üç tane üyemiz meclis tarafından seçilmekte. Konuşmamı iki bölümde gerçekleştireceğim; birincisi demokrasi-anayasa ve ikincisi ise sizin sorunlarınızı cevaplayacağım kısım. Demokratik düzenden bahsedebilmek için demokratik anayasanın olması gerekir. Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsuru. Eskiden düşünce özgürlüğünün sağlıklı işlememesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi tarafından partiler kapatılabiliyordu. Fakat artık bu düzen değişti.Yıllarca suni birtakım konularla uğraşıp durduk .Reel konuları bıraktık. Bunun bize büyük maddi ve manevi kayıpları oldu. Birbirimize kin ve nefret duyduk. Üniversite kapılarında zorla başörtüler çıkarılarak içerde başka dışarıda başka olan çift kişilikli karakterler yarattık. Anayasa mahkemesi artık böyle bir anlayışı değiştirdi. Artık devlet inançlara karşı eşit uzaklıkta değil, eşit yakınlıkta; negatifte değil pozitifte eşitlik. Daha önce hukuku laikleştirmemiz gerekirken bireyleri laikleştirmeye çalıştık.Yunus’un dediği gibi yaratılanı hoş gör, Yaratan’dan ötürü düsturuyla farklılıklarımızla insan olduğumuz için, her şeyimiz farklı olsa da aynı onuru paylaştığımızdan birbirimize anlayışla yaklaşmalıyız. Kalpler kin ve nefret için yaratılmadı. Sevgi, aşk ve hoşgörü için yaratıldı. Aksi halde demokrasinin hoşgörü ve uzlaşı görüşünü paylaşamayız. Demokrasi farklılıkları bir arada yaşatma sanatıdır. İnsani ve ahlaki değerlerden güç alarak ilişkilerimizi güçlendirmeliyiz. Bir şehirde yanan çok çeşitli  kandiller olsa da verdikleri ışık aynıdır." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Konferans  sonunda Başkan Haşim Kılıç dinleyicilerin sorularını cevaplandırdı. Ardından kendisine Prof. Dr. Ömer Torlak tarafından hediye takdim edildi.

Paylaş