“MODERN ZAMANDA KADIN” Paneli Düzenlendi.

10.03.2012

Konya Üniversitesi, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin Şehir Konferansları kapsamında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle düzenlediği ‘Modern Zamanda Kadın’ programı Konya Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Erol Güngör Salonu’nda gerçekleştirildi. Öğrencilerin de yoğun ilgi gösterdiği panele Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Emin Aydın, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Murat Sümbül, İlahiyat Fakültesi Dekanı Ahmet Saim Arıtan, Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı SAMM Müdürü Hüseyin Alagöz ve konuşmacılar, Prof. Dr. Meltem Energin, Doç. Dr. Zehra Göre, Yrd. Doç. Dr. Huriye Martı katıldı. Tüm katılımcılara karanfil hediye edilen programın açılış konuşmasını yapan K.Ü. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Emin Aydın, kadınlara şiddetin yanlış bir kavram olduğunu belirterek, kadınların toplumda ki hak ettikleri değeri alması gerektiğini söyledi. Konya Üniversitesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Korosunun müzik ziyafetinin ardından panele geçildi. ‘Kadın Sağlığına Bakış’ konulu sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Meltem Energin, aile içi şiddetten en çok kadınların etkilendiğini ifade etti. Kadınların sürekli şiddete maruz kaldığını aktaran Energin, “Kadınlara yönelik şiddetin önüne geçilmesi lazım. Şiddetin başlıca nedenlerinden birisi eğitimsizliktir. Aile içinde şiddetin yer almaması için eğitim büyük önem taşıyor. Günümüzde anne- baba tarafından şiddete maruz kalan çocuklar var. Çocukların da şiddet görmesi, ileride kuracağı aile de şiddet uygulamasına neden oluyor” dedi. ‘Var Olmak ve Kadın Olmak’ konulu sunumunu yapan Yrd. Doç. Dr. Huriye Martı ise “Allah’ın kadın ve erkeği birbirini tamamlayacak şekilde uyumlu yaratığını söyledi. Hz. Peygamber’in “Dikkat edin! Sizin hanımlarınız üzerinde hakkınız olduğu gibi, hanımlarınızın da sizin üzerinizde hakkı vardır.” buyurmasının, her iki eşe birbirini hatırlatması bakımından dikkat çekici olduğunu vurgulayan Martı;” Eş kelimesinin, “birbiri ile uyum içinde olan ve beraber davranış geliştiren” anlamlarını da barındırmasının en güzel örneklerini yine Hz. Peygamber’in hayatında görmek mümkündür. Bayram eğlencelerini izlerken de, savaşın sıkıntısına katlanırken de eşini yanından ayırmayan Hz. Peygamber, Hudeybiye gibi zor bir günde ne yapacağını bilemezken, Ümmü Seleme’ye danışmış ve onun fikrini uygulayarak gerginliği sona erdirmiştir. Zira eş olmak, hayatı birlikte görmek ve iyisiyle kötüsüyle resmi birlikte tamamlamak demektir” dedi. Programda ayrıca Doç. Dr. Zehra Göre, ‘Kadın ve Edebiyat’ sunumunu gerçekleştirdi. Konuşmacılara hediye takdimi ile program sona erdi.