2. Uluslararası İslam Sanatları Yarışmasının Ödülleri Verildi

07.12.2018

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası İslam Sanatları Yarışmasının ödülleri Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katıldığı törenle verildi.

Hazreti Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında Selçuklu Kongre Merkezinde Türkiye’den ve farklı ülkelerden ödül alan sanatçıların katılımı ile gerçekleştirilen programa Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yarışma dolayısıyla Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a teşekkür etti. Uluslararası yarışmaya sadece Türkiye’den değil, Malezya, Mısır, Suriye, Endonezya, İran ve Özbekistan’dan da pek çok sanatçının katıldığını hatırlatan Bakan Kurum, “Bu kültürün yaşatılması, belediyelerimiz açısından çok önemli. Dolayısıyla bu yarışmaları ve ecdadımızın bizlere bıraktığı bu mirası gelecek nesillere aktarılması açısından yapmamız gerekiyor. Bizler de bakanlık olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda desteklerimizi vermeye devam edeceğiz. Bu eserlerin yaşaması açısından bu yarışma da çok önemli” diye konuştu.

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak da, böylesine önemli bir yarışmayı düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ı tebrik ederek, Konya gibi söz konusu alanlarda öncülük yapan bir şehirde böyle bir yarışma ile önemli bir eksikliğin doldurulduğunu söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, yarışma ile ümmet şuuruyla kültürel bir şölen yaşandığını kaydederek, “Geleneksel sanatlarımızı ihya etme ve bunları daha ileriye taşıma noktasında bu çalışması dolayısıyla Büyükşehir Belediyemizi kutluyorum. Unutulmamalıdır ki kültür ve sanatı küçümseyenler kaybetmeye mahkûmdurlar. İslami değerlerimizle sanatı milli, mahalli ve şahsi anlayışla zenginleştirerek gelecek nesillerimize bu güzellikleri de taşımak bizlerin asli görevleridir. Gençlerimize bu mirası aktarmak hepimizin görevi” diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yaklaşık 200 yıla yakın bir süre Selçuklu’ya başkentlik yapan Konya’nın İslâm kültürünün ve sanatının en önemli merkezlerinden biri olduğuna vurgu yaptı. Başkan Altay, “Özellikle hat, tezhip, minyatür ve çini gibi birçok sanatın en üst seviyede icra edildiği Konya, söz konusu sanat dallarının gelecek nesiller tarafından da tanınması, anlaşılması ve geleceğe taşınmasına dair önemli çalışmalara da ev sahipliği yapmaktadır” diye konuştu.

Başkan Altay, yarışmaya Türkiye’nin yanı sıra dünyanın dört bir yanından çok sayıda nitelikli eser katıldığını hatırlatarak, dereceye giren eserlerin Hazreti Mevlana’nın Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri süresince 17 Aralık’a kadar Konyanüma’da sergileneceğini söyledi.

Törende, hat, tezhip, minyatür ve çini dallarında dereceye girenler ile jüri üyelerine ödülleri Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya Milletvekilleri Ahmet Sorgun ve Orhan Erdem, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Yaşin, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı ile tarafından verildi.

Ödül alan eserler, bir önceki yarışmada dereceye giren eserlerle birlikte, Hazreti Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamında 17 Aralık tarihine kadar Konyanüma Panorama’da sergilenecek.

Paylaş