Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi
22.01.2022

Mimarlık Bölümü Öğrencilerinin Tasarladığı Posta Kutularının Sergisi Açıldı

Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Temel Tasarım Dersi 2021 - 2022 Güz dönemi öğrencileri tarafından tasarlanan posta kutularının yer aldığı sergi fakülte binasında ziyaretçilerin beğenisine açıldı.

Dersin yürütücüleri Prof. Dr. Mehmet UYSAL, Doç. Dr. Yavuz ARAT, Arş. Gör. Dr. Meryem ALAGÖZ ve Öğr. Gör. U. Nergis KALLİ tarafından seçilen en iyi 20 posta kutusu hafta içi ziyaretçiler tarafından görülebilecek.

Öğrenciler Sergi Aşamasına Gelinceye Kadar Pek Çok Eğitimi Başarıyla Tamamladı

Öğrenciler 2021- 2022 yılı güz dönemi boyunca nokta, çizgi, biçim, renk, doku, ölçü, yön, hareket, koram konularında detaylı bir teorik öğrenim aldı. Yapılan çok sayıda uygulama çalışması ile her konunun öncelikle tekil olarak sonrasında ise o güne kadar öğretilen diğer konularla ilişkilendirerek çoğul şekilde hem iki boyutta hem de üç boyutta kavranması sağlandı.

Eğitimin ardından öğrenciler soyut kavramları algılamayı, görselleştirmeyi ve birbiri ile ilişkilendirerek kendilerini ifade etmeyi öğrendi. Öğrencilerden tüm kazanımlarını daha somut bir projede göstermeleri için genelde fazla özen gösterilmeyen apartman girişlerindeki posta kutusu alanlarını yeniden düzenlemeleri istendi. Öğrenciler apartman girişleri ile ilgili kısa bir mimari analiz yaptıktan sonra bu alana uygun, daire sayısını, kullanıcı profilini ve hâlihazırda seçtikleri alanın mekansal özelliklerini göz önüne alarak farklı biçimsel konfigürasyonlardaki birim tasarımlarının yanı sıra bir araya gelişlerindeki modüler çeşitlilik ile tasarımlarını gerçekleştirdi.

Yapılan araştırmalar sonucunda öğrenciler iki haftalık süreçte modüler, kullanıcı odaklı, işlevine uygun (farklı boyutlardaki zarfların kullanımına uygun) tasarım çalışmalarını yürüterek, mimarlık tasarım eğitiminde ilk adım olarak oran, biçimlerin bir araya gelişleri, ölçü kavramlarının da gelişmesine katkı sağlayacak bu çalışmayı başarıyla tamamladı. Aynı zamanda öğrenciler, tasarımlarındaki malzeme seçimlerini yaparak malzemeyi tanıma, birleşim detayları için çözümler üretme ve 1/1 tasarımlarını kendileri uygulamaya geçirme imkanı bularak el becerilerini de geliştirdi.