Gıda Mühendisliği Bölümü

Unlu Mamüller Üretim Birimi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Pilot Tesisi içerisinde yer alan “Unlu Mamuller Üretim Birimi “ Ekmekten tarhanaya, poğaçadan yaş pastaya kadar akla gelebilecek çok sayıda unlu mamulün üretiminin gerçekleştirildiği, öğrencilerin de çalışabileceği sanayi tipi bir tesistir. Üretim biriminde hijyenik şartlarda ve sağlıklı ortamda uzman kişiler tarafından üretilen unlu mamuller hem bölümümüzde okuyan Gıda Mühendisliği öğrencileri için bir staj olanağı olmakta hem de bilimsel ekmek yapımının uygulamalı olarak verilmesinde fayda sağlamaktadır. Üretilen unlu mamuller ise Fakültede öğrencilere ve öğretim üyelerine satışa sunulmaktadır.

Unlu mamüller biriminde büyük ölçekli üretimin yanısıra laboratuvar ölçekli çok sayıda araştırma projesi yürütülmekte olup, bu çalışmalarda unlu mamüllerde besinsel ve fonksiyonel özelliklerin geliştirilmesi, raf ömrünün artırılması, diyet ürünlerin üretilmesi, atıştırmalık ürün formulasyonlarının geliştirilmesi, glutensiz ürün formulasyonlarının geliştirilmesi gibi konular araştırılmaktadır.

Unlu mamuller üretim biriminde glutensiz ürünler üretim birimi de yer almaktadır. Bu birimde glutensiz formulasyonlar geliştirilerek optimum tekstür ve lezzete sahip son ürünlerin (tarhana, ekmek, bisküvi, makarna, kek, tahıl barları) üretimi gerçekleştirilmektedir.

Unlu mamuller üretim biriminde makarna üretim birimi de yer almaktadır. Burada yaş makarna ve kuru makarna çeşitleri, ravioli tipi makarnalar ve erişte üretimi gerçekleştirilmektedir. Laboratuvar denemelerinde yapılan araştırma sonuçları neticesinde beğenilen ürünlerin üretimi pilot ölçekte üretilmekte ve tüketicinin beğenisine sunulmaktadır.

Ayrıca diyetetik amaçlı ürünler ile fonksiyonel ve besleyici değeri artırılmış ürünlerin üretimi de yapılmaktadır.

 
 
 

    

 

 

Döner konvensiyonlu fırın: Eşit ısı dağılımı, yüksek verimli çalışması ve düzenli hava sirkülasyonu ve kasetli buhar sistemi sayesinde yüksek seviyede buhar üretilip her ürünün yeterince buhar ile teması sağlanmaktadır.​

 

Fermentasyon kabini: Çeşitli üretimler için farklı hamurların amacına uygun fermentasyonunda kullanılmaktadır.​

 

Tahıl patlatma cihazı: Pirinç, mısır gibi genleşme özelliği olan tahılların bu özelliklerinden yararlanarak yüksek sıcaklık ve basınç ile patlamasını sağlayan cihazdır.​

Hamur yoğurma cihazları: Karıştırıcı aparatı ile kazan içerisindeki malzemelerin homojen bir şekilde karıştırılmasını sağlayan aletlerdir.​

 

Elektrikli katlı fırın: Her katta farklı ürün pişirilebilir. Isıyı eşit olarak yayar ve dengeli pişirme sağlar.​

 

Konvensiyonlu set üstü fırın: Çift fanlı hava sirkülasyonu ve yüksek buhar gücü sayesinde yüksek kalitede ürünler elde etmemizi sağlamaktadır.

 

Diskli değirmen: Çeşitli tahılların öğütülmesi, kaba kepek, ince kepek, un eldesinde kullanılmaktadır.

 

Çekiçli değirmen: Gluten Analizleri, Düşme Sayısı Analizler ve NIR Analizleri için tüm yığını temsil eden en uygun numuneyi hazırlamak için kullanılmaktadır.​