Gıda Mühendisliği Bölümü
11.02.2022

Öğrencilerimizin TÜBİTAK Başarısı

Dördüncü sınıf öğrencilerimiz tarafından TÜBİTAK 2209A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı’na sunulan 2 farklı projemiz desteklenmeye hak kazandı. Her iki proje de Öğretim Üyemiz Doç. Dr. İsmail Tontul danışmanlığında yürütülecektir.

Beyza Ekin Akkoyun tarafından sunulan “Yumuşak şekerleme üretiminde avokado çekirdek ekstraktının renklendirici olarak kullanılabilirliğinin araştırılması” başlıklı proje kapsamında yumuşak şekerlemelerde kullanılan sentetik renklendiricilere alternatif olarak doğal bir renklendirici geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla turuncudan kırmızıya farklı tonlarda renklendirici enzimatik esmerleşme yoluyla avokado çekirdeğinden elde edilecektir. Ayrıca elde edilen renklendiriciler ile üretilecek yumuşak şekerlemelerin farklı sıcaklıklarda depolanması süresince renk değişiminin kinetik parametreleri hesaplanacaktır.

Sıddıka Mucurlu ve Ayşe Nur Sak tarafından sunulan “Kırınım pencereli kurutma yöntemiyle patates cipsi üretimi” başlıklı projede ise kızartma prosesi olmadan yağ içeriği ve ısıl kontaminant miktarı düşük patates cipsi üretimi gerçekleştirilecektir. Bu amaçla dilimlenmiş patatesler ön haşlama işleminden sonra kırınım pencereli kurutma yöntemi ile kurutularak cipsler elde edilecektir. Proses sırasında uygulanan kurutma sıcaklığı ve yağlılık düzeyinin son ürünün özellikleri üzerine etkisi araştırılacaktır.

Öğrencilerimizi ve danışman Öğretim Üyemizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.