FACULTÉ DES HUMAINES ET SOCIALES
05.07.2022

Özbekistanlı Tarihçiler Üniversitemizde Yaz Okulu Programı’na Katıldı


Üniversitemiz Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü, Özbekistan Tarih Enstitüsü ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) paydaşlığında yürütülen Yaz Okulu Programı tamamlandı.

Türkiye - Özbekistan ilişkilerinde yeni bir döneme girilmesiyle birlikte iki ülke arasında hemen her alanda önemli iş birliği projeleri yürütülmeye başlandı. Bu çerçevede eğitim alanında da Üniversitemizin çeşitli birimleri Özbekistan’da birçok yükseköğrenim kurumu ile temasa geçerek iş birliği protokolleri imzaladı. Bu doğrultuda birtakım projelerin hayata geçmesi noktasında çalışmalar devam ediyor. Bu projelerden biri olan Yaz Okulu Programı’nın açılış töreni Üniversitemiz Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesinde gerçekleştirildi.



Törene, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Mızırak, Özbekistan Tarih Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Azamat Ziyo, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Birekul, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Yakup Kaya, Öğr. Üyesi Dr. Ruhi Can Alkın, Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kemal Özcan, Özbekistan Tarih Enstitüsü mensupları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Üniversitemizin Özbekistan yüksek öğrenim kurumları ile yapılacak olan iş birliklerine büyük önem verdiğini belirten Prof. Dr. Zekeriya Mızırak, bu yolda yapılacak bütün çalışmaların tüm imkanlar seferber edilerek destekleneceğini açıkladı. Mızırak, programa katkı sağlayan TİKA’ya da özel teşekkürlerini ifade etti.



Özbekistan Tarih Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Azamat Ziyo ise, Özbekistan’ın uzun yıllar kendi tarihlerini öğrenme konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını, bu alanda yetişmiş elemanın son derece az olduğunu belirterek, Üniversitemizle yapılan bu iş birliği projesinin uzman tarihçilerin yetiştirilmesine büyük katkılar sağlayacağını vurguladı. Ziyo, böyle bir iş birliği imkanından dolayı paydaş kurumlara teşekkür etti.



Açılış konuşmalarının ardından tören, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Demirci ve Üniversitemiz Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Berk’in sunumlarını gerçekleştirdiği oturum ile devam etti.

Özbekistan’dan gelen heyet, bir hafta süren Yaz Okulu Programı’nda, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi ziyaretinin yanı sıra Konya’nın tarihi ve turistik yerlerini görme imkanı da buldu.