Erasmus Koordinatörlüğü
10.08.2020

2020-2021 Erasmus Öğrenci Hareketliliği Hakkında

Değerli Katılımcılar;

Tüm dünyayı olumsuz bir biçimde etkileyen COVID-19 salgınının Erasmus hareketliğine ilişkin etkileri de devam etmektedir. Bu dönemde yaşanılan olumsuzluklar ve belirsizlikten kaynaklı birçok katılımcı ve adaylardan hareketliliğin ne zaman başlayacağı ve hareketliliğin nasıl olacağına dair sorular almaktayız. Bu bağlamda çok sorulan ve merak edilen konuya açıklık getirmek maksadıyla duyuru yapma gereği duyulmuştur.

Son yapılan duyuruda YÖK Başkanlığı ve Ulusal Ajans açısından herhangi bir engel bulunmadığı açıklanmıştır. Diğer taraftan hareketliliklerin başlaması, hareketlilik gerçekleştirilecek ülkeye yönelik seyahat kısıtlılıkları, yabancıların ülkeye giriş ve ülkede kalışlarına yönelik kısıtlılıklar, karşı üniversitenin/staj yerinin öğrenci kabul edip etmemesi gibi değişkenlere bağlıdır. Bu nedenle hareketlilikler sanal başlayabilir ve salgının seyrine göre fiziksel hareketliliğe çevrilebilir veya yine salgının seyrine göre sanal başlayıp sanal bitebilir. Bu ihtimallerin olasılığı göz önünde bulundurularak nihai karar siz katılımcılarımıza aittir. Tüm bu ihtimaller (tamamen sanal hareketlilik, yarı sanal yarı fiziksel hareketlilik, tamamen fiziksel hareketlilik) program kuralları açısından küresel salgın kapsamında alınan önlemler çerçevesinde ve salgın süresince sınırlı olmak üzere uygun hareketlilik olarak kabul edilecektir. Hibelendirmeye ilişkin olarak ise, öğrenci/personele ise sanal hareketlilik süresince bireysel destek hibesi verilmeyecek ancak  hareketlilik fiziksele dönüşürse,  fiziksel hareketlilik süresi için bireysel hibe verilecektir.

Ayrıca pandemi sürecinin devam etmesi ve bu durumdan kaynaklı olarak hareketliliğin çevrimiçi ya da yüz yüze gerçekleştirilememesi durumunda faaliyetler gerçekleştirilemeyeceği için katılımcı tarafından yapılacak herhangi bir harcama (Uçak bileti, vize ve pasaport ücretleri vs.) mücbir sebep kapsamında değerlendirilmeyecektir. Karşı kurumun ve kurumumuzun talebi doğrultusunda çevrimiçi başlayan hareketlilikler, yüz yüze devam ettirilebilecektir.

Bu bilgiler doğrultusunda; erasmus ofisi olarak online hareketliliğin başlaması hususunda gerekli altyapı çalışmalarımızda sona yaklaşmış bulunup, en kısa zamanda web sayfamızda ilanımızı duyurarak başvuruları online ortamda almaya başlayacağız.