Tıp Fakültesi
21.10.2022

Okulların Açılmasıyla Covid-19'da Artış Meydana Gelebilir


Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. İbrahim Erayman ve Doç. Dr. Özge Metin Akcan, normalleşmenin yaşandığı yaz dönemi sonrasında koronavirüsle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Doktorlarımız, kış aylarında solunum yolu virüslerinin aktif hale geçtiğini, dolayısıyla Covid-19 ve diğer solunum yolu virüslerinin aktif hale geçebileceği için bu dönemde tedbirli olunması gerektiğini vurguladı.

Kasım-Aralık ayı solunum yolu virüslerinin yeniden aktif hale geçtiği bir dönem olduğunun altını çizen Üniversitemiz Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Konya İl Pandemi Kurulu Üyesi Doç. Dr. İbrahim Erayman, “Konya’da hem yatan hasta, hem ayaktan başvuru hastalarında düşüşler var. Bu ister istemez insanlarda rahatlamaya sebep oldu. Aslında bu rahatlamaya insanların ihtiyaçları var. Çünkü iki yıldır çok yoğun devam eden bir hem hastane temposu, hem yoğun bakım temposu, hem de hastalık temposu ile karşı karşıya kaldık. Dolayısıyla bu yaz dönemini oldukça rahat geçirdik diyebiliriz. Özellikle son iki aydır ki olan periyodu göz önünde bulundurursak. Avrupa Birliği ülkeleri ve dünyanın geneli BA4-BA5 varyantı ile daha uzun süre boğuşurken, bizdeki BA4-BA5 Ağustos ayı piki daha kısa sürdü, bu bizim için bir avantaj. Ama şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, kış mevsiminde insanlar daha çok kapalı ve kalabalık alanlarda bir araya gelirler. Özellikle kış dönemi Kasım-Aralık ayı solunum yolu virüslerinin yeniden aktif hale geçtiği dönem, dolayı koronavirüs dışındaki diğer solunum yolu virüsleri aktif hale geçecek o kesin, dolayısıyla buna eşlik eden bir COVID-19 ya da yeni bir varyant olmadığı sürece bu kış dönemi rahat geçiririz diyebilirim” şeklinde konuştu.
 


“Okulların Açılmasıyla Virüslerde Kıpırdanmalar Olacaktır”
Okulların açılması ile birlikte Covid-19’da kıpırdanmalar olacağını dile getiren Doç. Dr. İbrahim Erayman, “Elimizde netleşmiş bir rakam, veri henüz daha yok. Önümüzdeki Kasım-Aralık ayından sonraki periyotta çok yakın takip edeceğiz. Koronavirüs vakalarında okulların açılmasıyla birlikte bir kıpırdanma olacaktır. Nasıl kış aylarında grip riski günden güne artacaksa Covid-19 riski de günden güne artacaktır. Ama ben bunun çok anormal yüksek seviyede çıkacağını tahmin etmiyorum. Bu sebeple çok büyük bunalımlara sebep olacağını düşünmüyorum. Çünkü biz dünyanın geneliyle birlikte BA4-BA5 varyantını aslında attık. Yeni gelebilecek varyantlar yine Omicron alt grupları, 2.75, BA2.75 gibi alt grup varyantlar... Eğer bu şekilde zararı az ilerlerse Türkiye kış dönemini rahat atlatır ümidindeyim” dedi.
 


“Covid-19 Çocuklarda Grip Gibi İlerliyor”
Konya özelinde hastanelerde Covid-19 vaka yatışlarında düşüşler olduğunu belirten Üniversitemiz Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Metin Akcan ise, “Covid-19’un yeni mutasyonlarla birlikte bu kış neler getireceğini ön göremiyoruz. Hastanemizde hem yatan hasta, hem ayaktan başvuru yapan hasta sayılarında düşüşler var. Bu demek değil ki Covid-19 bitti. Bu kış dönemi Covid-19’un yeni varyantlar yaşaması ile birlikte neler getireceğini bilemeyiz. Kış döneminde insanlar hava sıcaklığının eksilere düşmesi ile birlikte kapalı alanlarda bir araya gelmeye başlıyorlar. Bu da aslında sadece Covid-19’un değil diğer salgın oluşturacak virüslerinde dağılımında ön ayak olacaktır. Bu durumu elbette hep beraber yaşayıp göreceğiz diyebilirim. Okul dönemi açıldıktan sonra Konya özelinde hastanelerimizde ciddi artışların olmadığını belirtmek isterim. Küçük çocuklarımız Covid-19’u nezle, grip, üst solunum yolları şeklinde atlatıyor. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise velilere bulaşacak olmasıdır. Bizler ebeveynlerimize, çocuklarımız ve kendilerini korumaları adına el hijyen ve temizliklerine önem vermelerini öneriyoruz. Çocuklarımızın çantalarında mutlaka dezenfektan, ıslak mendil ve sabunları eksik etmemeliyiz. Kış ayının gelmiş olması ile birlikte D Vitamini takviyesi almaları da vatandaşlarımız adına çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

Konya’nın Sesi Gazetesi ve Gizem Başar’a teşekkür ederiz.