Department of Mechatronics Engineering
19.11.2020

2018'in ardından ODTÜ DİK-İHA'20 Yarışmasında da 1'ncilik

Boeing firmasının sponsorluğunda Ortadoğu Teknik Üniversitesince (ODTÜ) bu yıl dördüncüsü düzenlenen Dikey Kalkan İnsansız Hava Aracı (DİK İHA) tasarla, yap ve uçur yarışması 14-15 Kasım 2020 tarihinde Ankara Temelli ’deki Şehit Kur. Plt. Üstğm. Gürcan Ulucan Havaalanında ülke genelindeki üniversite öğrencilerinin katılımı ile gerçekleşmiştir.

DİK İHA’lar (VTOL) bir döner kanat gibi dik olarak kalkabilen ve havada iken sabit kanat moduna geçerek daha hızlı ve daha uzun süre uçabilen araçlardır. DİK İHA’ların önemi giderek artmaktadır ve tasarlarken hem döner kanat hemde sabit kanat İHA geliştirme yeteneğini kullanmak gerekmektedir.

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Barış GÖKÇE danışmanlığında, Mekatronik Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencilerinden oluşan GÖKTÜRK DİK İHA ekibi bu yarışmada otonom olarak en uzun süre havada kalan, hedefi görüntü işleme ile otonom olarak tespit eden ve hedefe faydalı yükü bırakan DİK İHA’yı tasarlayan, yapan ve uçuran takım olarak birinci olmuştur.  Aşağıda adı ve emeği geçen tüm öğrencilerimizi tebrik ediyor başarılarının devamını diliyoruz.
 
Adı Soyadı Bölümü Takımdaki Görevi
Burak Dam Uçak Müh. Birinci Kaptan / Aerodinamik tasarım
Kadir Arslanpınar Mekatronik Müh. İkinci Kaptan / Aviyonik ve Kontrol
Burak Dam Uçak Müh. Aerodinamik tasarım
Zümre Çiçek Uçak Müh. Aerodinamik tasarım
Rümeysa Akgül Mekatronik Müh. Mekanik Tasarım
Ali Kankaya Mekatronik Müh. Mekanik tasarım
İsmet Özkütükçü Makine Müh. Üretim
Hasan Şenyürek Uçak Müh. Üretim
Fatma Yüksel Gürsoy Elektrik Elektronik Müh. Aviyonik ve Kontrol
Kürşat Çiçin Mekatronik Müh. Aviyonik ve Kontrol
Görkem Ceylan Mekatronik Müh. Görüntü işleme ile unsur tespiti