Department of Islamic History and Arts
04.08.2015

Türk-İslâm San’atları Atölyemizde Ebrû ve Cild San'atı Sunumu ve Uygulamaları

            Necmettin Erbakan Üniversitesi SBBF Sanat Tarihi Bölümü tarafından düzenlenen ve bölümümüz anabilim dalı, Türk-İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı'nın da desteklediği Summer Abroad Program Art Treasures of Konya Medieval Islamic Art and Architecture kapsamında bölümümüz öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Saim ARITAN ve Arş. Gör. Fatma Şeyma BOYDAK tarafından, fakültemiz Türk-İslâm San'atları Atölyesinde 29-30 Temmuz 2015 tarihleri arasında ebrû ve cild san'atı sunumu ve uygulaması yapıldı.

            Amerika, Bosna, Mısır ve yurtiçinden, çeşitli üniversite mensubu akademisyenlerin iştirak ettiği Summer Abroad Program içerisinde gerçekleştirilen cild ve ebrû san’atı sunumu ve uygulamaları katılımcılar tarafından ilgiyle karşılandı. 

            Cild san’atı sunumunda, çeşitli müze ve kütüphanelerde bulunan cild örnekleri eşliğinde kronolojik olarak san’atın serüveninden bahsedildikten sonra cild san’atı malzemeleri ve atölyemiz çalışmaları olan cildler tanıtılarak, cild san’atına dair inceliklerden bahsedilmiştir. Prof. Dr. Ahmet Saim ARITAN tarafından Selçuklu Cild San’atına dair verilen önemli bilgiler ise katılımcıların özellikle dikkatini çekmiştir. 

  

   

            Ebrû san’atı sunumunda ise ebrûlu ilk örneklerden günümüze değin tüm ebrû san’atı kronolojisi gözler önüne serilmeye çalışılmıştır. Ebrû san’atkârları, ebrû yapım teknikleri, malzemeleri, tekne ayarı ayrıntılı olarak ele alınmış ve uygulamalar yapılmıştır. Her bir katılımcının tekne başında birebir ebrû atmaları ise uygulama safhasını oldukça verimli hale getirmiştir.