A.R.C. of Halal and Healthy Food

Uluslararası 2. Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi

  Uluslararası  2. Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi

(Sağlıklı ve Helal Gıda Seçimi)

7-10 Kasım 2013, Konya

Genel Bilgiler

Kongre Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu, Necmettin Erbakan Üniversitesi, SMIIC (The Standards and Metrology Institute for Islamic Countries) ve Konya Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa düzenlenmiştir. 7 - 10 Kasım 2013 tarihlerinde, Konya Dedeman Hotelde, 40'ı yabancı 1150 kayıtlı katılımcı ile düzenlenen kongrede 10'u yabancı 48 bilimsel tebliğ ile 64 poster bildirisi sunulmuştur. Kongre dili Türkçe, İngilizce ve Arapça olup İngilizce ve Arapça simültane tercüme yapılmıştır. Kongreye katılım ücretsiz olup kayıt zorunlu tutulmuştur.

Davet

Kongreye protokol, üniversitelerin ilahiyat, tıp, gıda mühendisliği ve ziraat fakülteleri gibi konuyla ilişkili olabilecek fakülteleri, helal gıda sertifaka kurumları ve STK'lar davet edilerek herkese açık olarak organize edilmiştir.

Açılış

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın ve Prof. Dr. Tahir Yüksek, Fakülte Dekanları, Konya Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TÜBİTAK ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı açılış merasimi İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim tilaveti ve Platformun tanıtım videosunun izlenmesiyle başlamıştır. Başbakan ve diğer devlet erkanından gelen telgraflar okunduktan sonra protokol konuşmaları yapılmıştır.

Helal ve Sağlıklı Gıda Slogan Yarışması Ödül Töreni

Protokol konuşmalarının ardından Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Büyükşehir Belediyesince ortaklaşa düzenlenen, Helal Gıda Slogan Yarışmasında dereceye giren ilk üç kişiye ödülleri verilmiştir. Birinciye 5000, ikinciye 3000 ve üçüncüye 2000 TL ödül verilen yarışma giderleri Konya Büyükşehir Belediyesince karşılanmıştır. 01-25 Ekim 2013 tarihleri arasında www.helalvesaglikli.org üzerinden başvuruların kabul edildiği yarışmaya 1026 kişi 2841 adet sloganla katılmıştır.

Oturum ve Sunumlar

Ödül töreninin ardından ilk oturumla kongrenin bilimsel bölümüne geçilmiştir. Kongre süresince 12 oturumda 48 bilimsel sunum yapılmıştır. Bunlardan 10 tanesi yabancı katılımcılarla gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca ikinci gün akşam Müsiad Konya Şubesinde yabancı müsafirlerle birlikte bir panel gerçekleştirilmiştir (MÜSİAD'da Uluslararası Helal Gıda Uzmanları Buluşması).

Konular

Kongrenin temel konusu "Sağlıklı ve Helal Gıda Seçimi" olmuştur. Bunun yanında bir gün "İstihlak (Büyük hacimde küçük miktarların kaybolarak yok sayılması)" konusu işlenmiştir. Ayrıca tüm dünyada tek helal gıda standardı, tek logo ve akredite kurumlar tarafından sertifikalandırmanın önemi değişik konuşmalarda konu edilmiştir.

Poster Ödülleri

Gıda Bilimi ve Teknolojisi alanında 44 , Sağlık Bilimleri alanında 13 ve Temel İslam Bilimleri alanında 7 adet olmak üzere toplam 64 adet poster bildirisi sunulmuştur. Oluşturulan komisyonlarla posterler değerlendirilmiş ve her alanda dereceye giren ilk üç poster belirlenerek Poster Ödül Belgeleri kapanış töreni öncesi sahiplerine verilmiştir.

Kongre Kitabı

Sözlü sunuların tam metnini ve poster sunumlarının özetlerini içeren 715 sayfalık kongre kitabı ve CD'si hazırlanarak ve kongreye gelen ilk 750 kişiye ücretsiz olarak verilmiştir.

Bildirilerin Yayınlanması

Tüm sözlü ve poster bildirileri platformun web sitesinde, tüm bildirilerin ingilizce özetleri ise International Journal of Health and Nutrition dergisinin özel bir sayısında yayınlanmıştır.

Sosyal Program

Kongrenin üçüncü günü akşamı Mevlana Müzesi gezilerek Hz. Mevlana ziyaret edilmiş, ardından da Konya Büyükşehir Belediyesince organize edilen "Sema Töreni"ne katılınmıştır.

Kongre Hakkında detaylı bilgi almak ve yayınlar ulaşmak için lütfen tıklayın.