Üniversitemiz ve KTÜN Akademisyenlerinden Önemli Proje

16.09.2019
Mühendislik Fakültesi

Üniversitemiz ile Konya Teknik Üniversitesinden (KTÜN) akademisyenlerin katkısı ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) desteğiyle bir pres firmasının geliştirdiği, uçak, füze ve otomobillerin sac parçalarının üretilmesini sağlayan hidro-şekillendirme presleri ülke ekonomisine katkı sağlayacak.

Üniversitemiz Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Dilmeç’in de aralarında yer aldığı NEÜ ve KTÜN akademisyenleri, TÜBİTAK’ın 2003-2023 Strateji Belgesinde yer alan hidro-şekillendirme presi üretmek için 2005'te çalışma başlattı. Yaklaşık 10 yıllık çalışmanın sonunda akademisyenler, TÜBİTAK desteğiyle uçak gövdesi, füze ve otomobillerin sac parçalarının yapımında kullanılan yüzde 100 yerli hidro-şekillendirme presi üretti. İthal hidro-şekillendirme preslerine göre daha düşük maliyetle imal edilen ve muadillerine göre üstün özelliklere sahip pres, savunma sanayisi başta olmak üzere ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacak.

Projede görev alan Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Dilmeç, ülkemizde üretimi gerçekleştirilmeyen endüstriyel hidro-şekillendirme preslerini yerli ve milli olarak tasarladıklarını ve Konya’daki bir firmanın üretime geçtiğini ifade ederek, “Bu preslerde parçalar, klasik preslerdekinin aksine iki kalıp arasında şekillendirilmeyip, bir kalıbın yerine yüksek basınçlı sıvı kullanılmaktadır. Yüksek sıvı basıncı sayesinde, klasik yöntemlerle üretilmesi zor veya imkansız olan parçalar veya daha fazla kademede şekillendirilen parçalar kolaylıkla üretilebilmektedir. Yine bu teknolojiyle üretilen parçalar daha düşük maliyetli ve daha dayanıklı olmaktadır” dedi.

Hidro-şekillendirme preslerinin uzay, havacılık ve otomobil parçalarının üretiminde kullanıldığını aktaran Dilmeç, “Bu presin yerli ve milli olarak yurt dışı muadillerine göre çok daha ucuza imal edilmesiyle, bu prosesi kullanması kaçınılmaz olan yerli firmaların önünün açılması, yerli otomobil parçası üreticileri, ASELSAN, TAI, ROKETSAN gibi kuruluşların teknolojik gereksinimlerinin karşılanması, dolayısıyla ülke sanayinin kalkınarak uluslararası pazarda rekabet gücünün ve teknolojik düzeyinin artmasına önemli bir katkı sağlanacaktır. Proje ekibi olarak, TÜBİTAK'ın 2003-2023 Strateji Belgesi'nde yer alan projeyi yaparak Türkiye'nin bu alandaki hedeflerini gerçekleştirmiş olduk” şeklinde konuştu.

Paylaş