Uluslararası Güney Afrika-Türkiye İlişkileri Paneli

08.01.2013

Bir Osmanlı alimi Ebu Bekir Efendi’nin Güney Afrika’ya gönderilişinin 150. Yılı anısına Üniversitemizde bir panel düzenlendi.

“Uluslararası Güney Afrika – Türkiye İlişkileri” konulu panele Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Birol Akgün, Ebu Bekir Efendinin Torunu Şule Rashida Effendi, Afrika Uzmanı Mustafa Efe Bey, Genel Sekreterimiz Doç. Dr. Zekeriya Mızırak, İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Saim Arıtan, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcılarımız Doç. Dr. Dursun Yağız ve Doç. Dr. Mehmet Kırbıyık, Üniversite hocaları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Bir Osmanlı Âlimi Ebu Bekir Efendi’nin biyografisinin tanıtılmasından sonra söz alan Rashida Effendi şunları ifade etti; “Dedem Ebu Bekir Efendi 150 yıl önce Afrika’ya gittiği zaman çok zorluk çekti. Ben 40 yıl önce geldim. Babamla beraber Erzincan, Erzurum, Konya’yı gezdim. Biz sahipsiz değiliz. Ben seyyid Ebu Bekir’in torunuyum. 150 yıldan sonra siz bize sahip çıkıyorsunuz, biz de Türküz, ben de sizin gibiyim. Hiçbir zaman kim olduğumuzu unutmamamız lazım. İslam benim ruhumda, kalbimde, canımda. Bizi buraya davet eden Rektörümüze ve sizlere teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından söz alan Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker “ Türkiye’nin Afrika’ya açılım politikaları çerçevesinde; Sahra Altı Afrika ülkelerinden Güney Afrika bölgesi ile ilişkilerimizin daha da güçlenmesine katkıda bulunulması, bu ülkede yaşayan vatandaşlarımıza özgüven verilmesi, dindaşlarımızın tarihi bağlarını unutmamalarının sağlanması, Türkçe konuşmaları çok zayıflamış hatta unutmuş olanlara dillerinin canlandırılmasına yardımcı olunması ve Ebû Bekir Efendi’nin Güney Afrika Cumhuriyeti toplumu üzerindeki etkilerinin nesnel bir biçimde ele alınması amaçlanmaktadır. Ben doktora yaptığım sıralar oraları gezmiştim. Göçler hazindir. 150 yıllık bir geçmiş var önümüzde. Rashida Hanımın bizle buluşması çok anlamlı. Biz kitaplarımızda, yeri geldiğinde sohbetlerimizdeEbu Bekir Efendi’yi okuyoruz. Bu kadar canlı bir tanığın burada bulunması çok güzel. Buraya bizlerle buluşmak için geldikleri için teşekkür ediyor, kendilerini saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Ebu Bekir Efendi’nin torunu Şule Rashida Effendi ve Mustafa Efe Bey’e plaket ve çeşitli hediyelerden oluşan bir çanta hediye etti.

Paylaş