TÜBA-GEBİP ve TÜBA-TEÇEP Ödül Töreni ve TÜBA 45. Genel Kurulu Gerçekleştirildi

26.06.2014

TÜBA, Akademi Günü kapsamında; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık’ın katılımıyla Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü (GEBİP) ve Bilimsel Telif ve Çeviri Eser Ödülleri (TEÇEP) törenini ve 45. Genel Kurulu’nu 23 Haziran 2014 tarihinde Rixos Grand Hotel Ankara’da gerçekleştirdi. TÜBA Konsey Üyesi Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’de Genel Kurul’da hazır bulundu.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Acar törende gerçekleştirdiği açılış konuşmasında üye bilişimi bakımından Akademi’nin temsil kabiliyetinin geçmişe göre hayli geliştiğini ifade etti. TÜBA'yı, ulusal akademi olma vasfı adına Türkiye'yi gerek ulusal gerekse de uluslararası düzeyde en iyi biçimde temsil eden milli bir kuruluş haline getirmek için çalışmalar yaptıklarını anlatan Acar, bu çalışmaları sürdüreceklerini bildirdi. Acar, bilimsel çalışmalara daha fazla hız verebilmek için bazı konularda destek beklediklerini de belirterek, bu kapsamda TÜBA olarak yasaya ihtiyaçları olduğunu söyledi. Öte yandan, temel bilimler alanına lisans düzeyinde olan talepte ciddi düşüş yaşandığının herkesin malumu olduğuna işaret eden Acar, bunu tersine çevirmek için TÜBİTAK'ın başlattığı burs programının önemli olduğunu ancak bunu yeterli bulmadıklarını kaydetti. Acar, "Sadece parasal desteklerle bu konunun çözülebilir olduğundan emin olmadığımı ifade etmek isterim" dedi. Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, ücretler başta olmak üzere bilim insanlarının özlük haklarında iyileştirme yapılmasını da beklediklerini kaydetti.

Bakan Fikri Işık törende yaptığı konuşmaya bilim insanları teşvik edeceğine olan inancını dile getirerek ve ödüllerin, bilimsel çalışmaların gelişimine de hız katacağını belirterek başladı. Bilimin ancak aşk ve tutkuyla yapılabildiğini, Cumhuriyetin kurucularının da aklı, bilimi ve feni olmazsa olmaz gördüklerini hatırlatan Işık, bu kapsamda Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye'de bilime önemli katkılarda bulunulduğunu söyledi. Işık, 1930'larda 1 üniversiteye sahip olan Türkiye'de bugün 180 üniversite bulunduğunu belirterek, şu anda üniversite öğrenci sayısının da 5,5 milyonu aştığını bildirdi. Hükümet olarak üniversitelerin niceliği kadar niteliğini artırmak için ciddi gayret gösterdiklerini anlatan Işık şöyle devam etti: "Üretimi kas gücünden beyin gücüne doğru kaydırmak durumundayız. Bilimin temeli merak duygusudur, bunun için TÜBA'dan da bilimin sevdirilmesi noktasında daha aktif olmasını istiyoruz. Hükümet olarak Türkiye'de bilimin gelişmesi için hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyoruz. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için artık üretimi kas gücünden beyin gücüne doğru kaydırmak durumundayız. Türkiye'nin yeraltı zenginlikleri yok. Belli madenlerin dışında şu anda paraya çevirecek çok fazla kaynağımız yok ama Türkiye'nin çok güçlü bir insan kaynağı potansiyeli var. İşte bu insan kaynağı potansiyelinin değere dönüşmesi noktasında almamız gereken çok mesafe var. Burada da hükümet olarak hedefimizi, tüm bu sıçramaları yapabilmenin tek yolunu ülkenin bilimsel altyapısını, Ar-Ge ve inovasyon ekosistemini mutlaka çok daha yukarıya çekmek olarak belirledik."

Açılış konuşmalarının ardından TÜBA-GEBİP ve TÜBA-TEÇEP ödülleri, hak kazanan bilim insanlarına Bakan Işık tarafından takdim edildi. GEBİP 2013 yılı uygulamasında doğa, mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanında toplam 26 genç bilim insanı, GEBİP 2014 yılı uygulamasında ise 15 genç bilim insanı ödül almaya hak kazandı.

TEÇEP 2013 uygulamasında doğa, mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanında toplam 7 eser "Telif ve Çeviri Eser Ödülü"nü kazanırken, 12 eser "Kayda Değer Eser Ödülü (Mansiyon)" layık görüldü. TEÇEP 2014 yılı uygulamasında; doğa, mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanında toplam 6 eser "Telif ve Çeviri Eser Ödülü"nü elde ederken, 10 eser "Kayda Değer Eser Ödülü (Mansiyon)" aldı. 2013 ve 2014 yılı için Telif Eser Ödülü 20 bin lira, Kayda Değer Telif Eser (Mansiyon) Ödülü 7 bin lira, Çeviri Eser Ödülü 12 bin 500 lira ve Kayda Değer Çeviri Eser (Mansiyon) Ödülü 4 bin lira olarak belirlendi.

2013 ve 2014 ödülleriyle TÜBA-GEBİP kapsamında ödüllendirilen üstün başarılı genç bilim insanı sayısı 335'e, TÜBA-TEÇEP kapsamında ödüllendirilen eser sayısı da 161'e ulaştı.

Ödül töreni sonrasında TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Münci Kalayoğlu’nun dinleyiciler tarafından ilgiyle takip edilen “Dünyada ve Türkiye’de Organ Naklinin Dünü Bugünü Yarını" adlı konferansı ile devam eden Akademi Günü, öğleden sonra basına kapalı olarak gerçekleştirilen TÜBA 45. Genel Kurulu’nun ardından sona erdi.

Paylaş