Rektörümüzden Tercih Dönemi Değerlendirmeleri

26.07.2019

Sevgili gençler,

Üniversitemiz, köklü ilim geçmişine sahip Konya’da, yeni kurulan bir üniversite olmasına karşın tıptan temel bilimlere, sosyal bilimlerden mühendisliğe kadar farklı bölümlerde ve alanlarda nitelikli eğitim veriyor.

Geleceğimiz olan siz gençlerimizin maneviyatı yüksek, ahlaklı ve donanımlı bir şekilde yetişmeniz için çaba sarf ettiğimizi özellikle belirtmek isterim.

Bir eğitim şehri olan Konya yükseköğretim alanında büyük potansiyele sahip bir şehirdir. Sosyal ve kültürel anlamda da pek çok yeniliğe ev sahipliği yapan şehrimiz, barınma ve ulaşım konusunda da ülkemizin en avantajlı şehirlerinden biridir. Üniversitemiz, Selçuklu Devletinin başkenti olan Konya’da; yeni nesilleri nitelikli bir şekilde, bilimsel metotlarla yetiştirmek sorumluluğunu titizlikle yerine getirmektedir. 

Üniversitemiz bünyesinde 19 fakülte, yabancı diller yüksekokulu, devlet konservatuvarı, 6 meslek yüksekokulu, 25 araştırma merkezi, 4 enstitü, koordinatörlükler ile Türk Müziği Konservatuvarı bulunuyor. Halen 25 bin 454’ü lisans, 2 bin 872’si ön lisans, 5 bin 664’ü lisansüstü ve 1181’i pedagojik formasyonda olmak üzere 35 bin 171 öğrencimiz, 1909 öğretim elemanı ve 1149 idari personelimiz ile eğitim hayatını nitelikli bir şekilde sürdürüyoruz.

Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak biz, Konya’mızın köklü ilim birikiminden aldığımız güçle, geniş akademik kadromuzla siz öğrencilerimizin erdemli ve birikimli bir şekilde yetişmesi için gayret sarf ediyoruz. Üniversitemizle sanayi sektörü arasındaki işbirliklerini geliştiriyoruz. Sizlerin üniversite birinci sınıftan itibaren eğitim/öğretim takvimi içerisinde staj yapmanızı önemsiyoruz. Bu anlamda önemli adımlar attık ve atmaya devam ediyoruz. Üniversitemizin Prof. Dr. Necmettin Erbakan ismine yakışır bir şekilde önce ülkemizde, ardından tüm dünyada adından söz edilen bir üniversite olması için var gücümüzle çalışıyoruz.

Üniversitemizde fakülte, yüksekokul, enstitü, araştırma ve uygulama merkezlerimiz bünyesindeki laboratuvarlarımız günümüz şartlarına uygun, güçlü bir alt yapıya sahip. Bu anlamda üniversitemizin araştırma altyapısının güçlü olmasını önemsiyoruz.

Globalleşen dünyanın getirdiği değişimlerin ve yeniliklerin bilinciyle uluslararası ilişkilerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesine çok büyük önem veriyoruz. Bu bağlamda Erasmus, Farabi ve Mevlâna Programı kapsamında birçok farklı üniversite ile birbirinden farklı kurumlarla imzaladığımız daha pek çok işbirliği protokolleriyle siz öğrencilerimize ve öğretim görevlilerimize çok sayıda araştırma imkânı sağlayıp, öğrenci ve öğretim görevlilerimizin uluslararası bilgi alışverişi yapması ve tecrübe kazanması için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bugüne kadar pek çok öğrencimiz ve personelimiz imzaladığımız protokoller kapsamında değişim programlarından faydalanmış, farklı kültürleri tanıma ve bu sayede kendini geliştirme imkânı bulmuştur.

Konya’dan Dünyaya Açılan İlim Kapısı  

Gençler, tüm dünyada ülkemize yönelik bir teveccüh var, bu teveccühü en iyi şekilde değerlendirmek ve nitelikli insan kaynağının ülkemizde eğitim görmesini sağlamak için yabancı öğrenci kontenjanımızı artırıyoruz. Ülkemizin köklü ilim birikiminden ülkemize teveccüh gösteren siz gençlerimizin faydalanmasını arzu ediyoruz. Halen 96 ülkeden 1291 öğrencimiz üniversitemizde eğitim görüyor. Tüm dünyadan üniversitemize gelen misafir öğrenci sayısının artmasını bekliyoruz. Konya’dan dünyaya açılan bir ilim kapısı olarak yaptığımız bu çalışmaları çeşitlendirerek güçlendirmeyi sürdüreceğiz.

Siz gençlere daha faydalı bir yol haritası çizmek için, sanayi kuruluşları ile yaptığımız istişare ve değerlendirmelerin neticesinde daha nitelikli, işinin ehli mezunlar olabilmeniz için mühendislik fakültelerinin müfredatında değişiklikler yaptık. Gelişen teknolojiyle paralel olarak sürekli kendini yenileyen sanayi sektörüyle yürüttüğümüz iş birliği çalışmalarımızın odağında mühendis kadrolarımızın yeni gelişmelere adapte olması ve yeteneklerinin artırılması bulunuyor. Sektörün ihtiyaçları doğrultusunda mühendislik fakültelerimizin müfredatını güncelleyerek iş yaşamına atıldıklarında güncel uygulamalara hâkim ve uzman bir mezun profili meydana getirmeye gayret ediyoruz. Bir taraftan da özel sektörün mühendis kadrolarının daha nitelikli hale gelmesini desteklemek amacı ile yüksek lisans ve doktora programlarımızı açtık. Şimdilik bu programlarımıza Ar-Ge, üretim ve imalat sektörü çalışanları katılabiliyor. Özel sektörle yürüttüğümüz çalışmaların yelpazesini genişleterek sanayi sektöründe olduğu gibi farklı sektörlere yönelik müfredat güncellemelerimizi sürdürecek ve yine farklı alanlarda özel sektör çalışanlarına yönelik lisansüstü eğitim programlarımızı artırmaya devam edeceğiz.

Akademik personelimizin ehliyet ve liyakat sahibi, birikimli ve nitelikli olmasını önceliyoruz. Akademik ve idari kadromuzu daha da güçlendirerek, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere yönelik sağlayacağımız imkânlarla ülkemizin öncü üniversitelerinden biri olacağız. Ülkemizin geleceği olan gençlerimizin donanımlı olarak mezun olmaları ve üniversitemizde ürettiğimiz bilimin ülkemizin, milletimizin ve iş dünyasının kullanması için bir çaba içerisinde olacağız.

Üniversitemizle sanayi sektörü arasındaki işbirliklerini artırıyoruz. Katma değeri yüksek yerli ve millî ürünlerin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi için girişimlerimizi sürdürüyoruz. Ülkemizin zenginleşmesi, milletimizin refahının artması için bilgiyi ürüne dönüştüren, bu ürünleri insanlığın yararına kullanan ve dünyada adından söz ettiren bir üniversite olmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

Sevgili gençler, Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak 2006 yılından sonra kurulan Devlet Üniversiteleri sıralamasında 7. sırada yer alıyoruz. Konya’nın üç devlet üniversitesinden biri olarak biz, kısa zamanda hızla yol katetme gayretiyle önemli bir mesafe kaydettik. 

Örneğin Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı/University Assesments & Research Laboratory (ÜniAr) tarafından hazırlanan İlahiyat/İslami İlimler Fakülteleri sıralamasında Necmettin Erbakan Üniversitesi 3., Eğitim/Eğitim Bilimleri Fakülteleri sıralamasında 4. sırada yer alıyor. Ülkemizdeki pek çok köklü üniversitenin yer aldığı listelerde 3., 4. sırada olabilmenin fevkalade önemli olduğunu bilmenizi isterim. Yine Edebiyat Fakültesi/İnsan ve Toplum Bilimleri/Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakülteleri sıralamasında 3., Turizm Fakülteleri sıralamasında 4., Mühendislik ve Mimarlık Fakülteleri sıralamasında 8. sırada yer alıyoruz. Bu veriler bizim çok kısa sürede ne kadar önemli adımlar attığımızın ve çok önemli bir aşamaya geldiğimizin de göstergesidir.

Yine Tıp Fakültemiz ve Diş Hekimliği Fakültemizle hem akademik anlamda geleceğin hekimlerini yetiştiriyor, hem de hastanelerimizde vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Tıp fakültemiz ülkemizin en önemli 20 üniversite hastanesinden birisi. Hastalar tarafından öncelikle tercih edilen sağlık kuruluşlarından olan ve Konya’mıza hizmet eden Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerimizin siz öğrenciler tarafından da tercih edilmeleri bizleri memnun edecektir.

Üniversitemizde Ülkemizin İhtiyacı Olan Alanlarda Gençler Yetişiyor

Yeni açılan fakülte ve yüksekokullarımızla emin adımlarla büyümeye devam eden bir üniversiteyiz. Güzel Sanatlar Fakültemiz bünyesinde Sinema ve Televizyon Programı ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Programı, Turizm Fakültesi bünyesinde Turizm Rehberliği Programı (İ.Ö) ve Ereğli Adalet Meslek Yüksekokulu bünyesinde Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Programı ilk kez öğrenci alacak.

Bu sayede ülkemizin ihtiyacı olan alanlarda gençler yetişecek. Yeni tercih yapacak siz kıymetli öğrencilerimize hatırlatmakta fayda görüyorum. Bu bölümler Yükseköğretim kurumları sınavı tercih kılavuzunda da yer alıyor.

Sizlere öncelikli olarak tercih yaparken kendi isteklerinizi, ihtiyaçlarınızı ve yeteneklerinizi göz önünde bulundurmanızı söylemek isterim. Bugün tercih edeceğiniz meslekleri uzun yıllar yapacaksınız. Bu hususa dikkat etmeniz lazım. Yine, tercih edeceğiniz üniversitelerin yurtdışı staj imkânlarını, sosyal imkânlarını, öğrenci toplulukları, geziler, spor ve sanat olanaklarını gözden geçirilmelisiniz. 24 tercih hakkınız var ama birinci tercihiniz de gelse yirmi dördüncü tercihiniz de gelse severek gideceğiniz bir bölüm, üniversite ve şehir tercih etmenizi öneriyorum.  

Tercihiniz ne olursa olsun, yolunuz açık olsun…

Prof. Dr. Cem Zorlu

 

 

 

 

Paylaş