Panel: Kitap, Dijital Kitaba Yenik Düşecek mi?

12.12.2012

ÜniversitemizdeKitap Dijital Kitaba Yenik Düşecek mi” konulu panel düzenlendi.

A.K.Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Öğrencilerinin düzenlediği panel,  İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Çoşar, Müdür Yardımcısı Raziye Yılmaz, Kütüphaneci Nurcan Sevensoy, Proje Yöneticisi Prof. Dr. Ahmet Özdemir ve öğrencilerinde katılımıyla Eğitim fakültesi amfisinde gerçekleştirildi.

Panelde konuşan kütüphaneci Nurcan Sevensoy, “Kitapların elektronik ortama taşınmasının çok sayıda olumlu yanı olmasına karşın her teknolojide olduğu gibi bazı olumsuz yanları da bulunmaktadır. E-kitaplar daha iyidir, çünkü dijitaldirler, taşınabilirler, arama ve ölçeklendirme yapmaya uygundurlar. Kötüdürler, çünkü gözü yorarlar, okunması zordur ve bilgisayar ekranına bağımlılık gerektirirler” dedi.

 

Henüz yatırım değeri taşıyacak boyutta eğitim-öğretime yönelik yeterli e-kitap olmadığı ve bir içerik sorunu olduğuna da değinen Sevensoy, Bu durumun zamanla ortadan kalkacağını ve e- kitapların teknolojinin de ilerlemesiyle artacağını söyledi.

İl halk kütüphanesi Müdür yardımcısı Raziye Yılmaz ise konuşmasında okuma alışkanlığı üzerinde durdu. Yılmaz, “Burada bir araya gelmemizin sebebi kitapla ile ilgili bir bilinci veya bilinçlenmeyi insanlarımıza, toplumumuza, öğrencilere sunmak gayretidir. ABD’de basılan kitap sayısı 72.000 civarındayken maalesef ülkemizde 6.000 civarındadır. Bu üzücü bir durumdur. Amacımız özellikle genç okuyucuları kütüphaneye, kitaplara yönlendirmek ve bu amaca yönelik çalışmalar yapmaktır. Nitekim ruha dokunmanın en kısa yolu kitap okumaktır. Kitap okuyarak hem ruhumuzu hem bilgi dağarcığımızı genişletip, zenginleştirebiliriz.” diye konuştu.

Raziye Yılmazın ardından söz alan İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Çoşar “ Yazının tarihinden söz ederek ilk yazıdan ve matbaanın kuruluşundan örnekler verdi. Dijital kitapla, kitap arasında ki farkada değinen Çoşar, “birini elle tutup görüyorsun, birini ise sanal ortamda takip ediyorsun. Birini hissediyorsun ruhu var biri ise sanal” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılara plaket verildi.

 

Paylaş