Öğretim Görevlisi Dr. Didem Şanver Akbaş Julius-Maggi Ödülü Kazandı

08.05.2018
Mühendislik Fakültesi

Üniversitemiz Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Görevlisi Dr. Didem Şanver Akbaş Münih Teknik Üniversitesinde düzenlenen çalıştayda "Flavonoidlerin Fosfolipid Bazlı Tek Katman, Çift Katman Ve Monogliserit Bazlı Kavisli Membranlarla Etkileşimleri" başlıklı çalışmasıyla ödül aldı.

Akbaş, bu yıl 12.si düzenlenen “Avrupa Gıda Mühendisliği ve Teknoloji Doktora Çalıştayı’nda sunmuş olduğu çalışmasıyla prestijli araştırma ödüllerinden biri olan Julius-Maggi 3.’lük ödülüne layık görüldü. Akbaş ödül aldığı sunumunda şu açıklamalara yer verdi: "Flavonoidler, insan vücudunun günlük olarak ihtiyaç duyduğu meyve, sebze, kabuklu yemişler, tahıllar, çikolata ve kahvede bulunan bitki kaynaklı besinler olup terapötik potansiyelleri nedeniyle artan bir ilgiye sahiptir. Sağlık yararlarının ardındaki moleküler mekanizmayı anlamak için çeşitli çalışmalar rapor edilmiştir ancak flavonoidlerin birçok biyofonksiyonel yönü hala belirsizliğini korumaktadır. Şanver ve ark.’larının yaptığı bu çalışmada, flavonoidlerin fosfolipid esaslı tek katman, çift katman ve monogliserit bazlı kavisli membranlarla etkileşimleri incelenmiştir. Leeds Üniversitesi patentli biyosensör teknolojisi, çeşitli flavonoidlerin yapı-aktivite ilişkisini (SAR) anlamak amacıyla kullanılmıştır. Dahası, flavonoid içeren ve içermeyen fosfolipid membranlarındaki yapısal değişiklikler, lipit biyofiziğindeki temel ve ileri seviyedeki teknikler kullanılarak karakterize edilmiştir. Membran yapısının ve fonksiyonunun arasındaki korelasyonda flavonoid dozunun rolü detaylı olarak tartışılmıştır. Bu tür membran sistemlerinden edinilen bilgiler, flavonoidler gibi doğal bileşiklerin veya diğer yararlı besin maddelerinin biyoyararlılıklarının artırılarak yeni gıda taşıyıcı formülasyonların geliştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır."

Paylaş