Öğrencimiz Ömer Güler'in Arayış Filmi Sırbistan'da Finalist Oldu

25.08.2021
Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi
 

Üniversitemiz Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Ömer Güler’in yönetmenliğinde Çatalhöyük Fma Bölüm Atölyesinin katkılarıyla yapımı gerçekleştirilen "Arayış" (The Odyssey) filmi, 6.sı düzenlenen Uluslararası Sırbistan Short Cut 2021’de finalist oldu.

Film, arka plana atılan ve önemsenmeyen eşyalara el verip onları yeniden var etmesi ile kendisinin varoluşunu inşa eden Hüseyin Taşpınar’ın eşyalar üzerinde manevi yolculuğunu izleyiciye belgesel dilinde anlatıyor. 

Filmin konusu ve yapım süreci hakkında bilgi veren Ömer Güler şunları söyledi:
“Filmim çok yakın bir dostumun babası ve onun hayata ve dünyaya bakışı üzerinden bir hakikat arayışını konu alıyor, kısaca şöyle söyleyebilirim. Anadolu coğrafyasında doğup büyümüş ve bu toprakların kadim kültürü ile yetişmiş olan Hüseyin Taşpınar'ın ilerleyen zaman ve değişen toplum yapısına karşı direnip atalarından aldığı değerlere göre yaşantısını devam ettirmesi ve eşyalarla olan ilişkisine dayanıyor. Hikâye bakımından bakacak olursak kendisi arka plana atılan ve önemsenmeyen eşyalara el verip onları yeniden var etmesi ile kendisinin varoluşunu inşa ediyor ve eşyalar üzerinde manevi bir yolculuğa çıkarak hakikat arayışını konu alıyor diyebiliriz. Filmin üretim aşaması yaklaşık 6 ay sürdü, malûm pandemi koşulları, bazı hususlarda çok zorlandık bu zorluklar sebebiyle filmin ortaya çıkması biraz zaman aldı, yaklaşık 2 ay boyunca işleyeceğim konu için hocalarımın yönlendirmeleri ile araştırmalar ve okumalar yaptım, konunun içine dahil oldukça senaryo sizi içine çekmeye başlıyor ve gece gündüz başka bir şey düşünmüyorsunuz bu sayede filmin çatısı ortaya çıkmaya başlıyor zaten. Filmimin görüntü yönetmenliğini üstlenen değerli dostum Abdulkadir Kalay ile beraber filmde görev alacak ekibi ve kullanılacak ekipmanları belirledik. Mekânları seçtik ve sete çıktık, çekimlerimizi yaptık ardından uzun bir süre kurgu ve montaj aşaması ile ilgilendik bütün bu aşamaların ardından film ortaya çıkmış oldu, süreç bu şekilde ilerledi diyebilirim.”
Paylaş