MTF Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Lütfi Saltuk Demir Haber Global’in Konuğu Oldu

18.04.2020
Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Lütfi Saltuk Demir Haber Global Günün Nabzı programında koronavirüs ile ilgili gündemi değerlendirdi.

Günün Nabzı programında Saynur Tezel’in konuğu olan Doç. Dr. Lütfi Saltuk Demir, iyileşen hasta sayısındaki artışın ve yoğun bakımdaki hasta sayısındaki azalmanın önemli olduğunu söyledi.

Halk sağlığı çalışmalarının bulaşıcı hastalıklarla mücadelede etkili olduğunu ve filyasyonun bu mücadelenin olmazsa olmazları arasında bulunduğunu belirten Doç. Dr. Demir, “Sahadaki halk sağlığı ekiplerimiz bulaşıcı hastalığın kaynağını ve temas ettiği noktaları bulurlar. Koronavirüs salgınında da şu anda sahada arkadaşlarımız tek tek temaslıları bulup takip ederek hastalık belirtisi gösterenleri ilgili sağlık kuruluşlarına sevk ediyorlar” dedi.

Koronavirüsün durdurulması için yapılması gerekenler hakkında yöneltilen soruyu Doç. Dr. Demir şu şekilde cevaplandırdı: “Öncelikle test yapılması gerekiyor ki test sayımız her gün artıyor. Taşıyıcıların filyasyonunu sağlamak önemli bir adım ve diğer bir adım da tecrit. Yani bulduğumuz hastaları ve temas ettiği kişileri sağlıklı kişilerden uzak tutmak. Son bir madde ise, hastaların tedavisini yapmak”

Tarama testlerinin gelinen noktada yapılabilir olmadığını aktaran Demir, “Milyonlarca insanı bulup taramak hem maliyetli hem de etkinliği olmayan bir uygulama. İleride belki uygulanabilir ama şu şartlarda uygulanması gereken; hastaları bulmak, hastaların temas ettiği kişileri belirlemek ve bu kişilerin belirli bir süre izolasyonunu sağlamak böylece hastalığın yayılmasını önleyerek hastalığı kontrol altına almak” şeklinde konuştu.

Hastalıktan korunmak için yakın temastan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Demir, “Kalabalık ortamlara girmek durumunda kaldığımızda maske takmalı ve sosyal mesafeyi korumalıyız. Bulunduğumuz kapalı ortamları sık sık havalandırmalı ve el hijyenine dikkat etmeliyiz. Dışarıdan gelindiğinde imkan dahilinde kıyafetlerimizi açık alanda 3-4 saat havalandırmalıyız. Bunları yaparsak büyük oranda hastalıktan korunmuş oluruz” ifadelerini kullandı.

Youtube kanalımızdan videonun tamamını izleyebilirsiniz.

Paylaş