2017 “TÜBA Ödülleri” Sahiplerini Buldu

13.12.2017

2017 TÜBA Uluslararası Akademi, GEBİP ve TESEP Ödülleri, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 12 Aralık 2017 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen törenle sahiplerine tevdi edildi.

"2017 yılı TÜBA Ödülleri" törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, milletvekilleri, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, TÜBA üyeleri, diğer protokol mensupları ile akademisyenler, ödül sahiplerinin yakınları ve davetliler katıldı.

Ödül alan bilim adamlarını tebrik ederek sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBA Uluslararası Akademi Ödüllerini; Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında İstanbul Medipol Üniversitesinden Prof. Dr. Hüseyin Arslan’ın, Sağlık ve Yaşam Bilimleri alanında Harvard Üniversitesinden Prof. Dr. Cenk Ayata’nın, Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında Macaristan Bilimler Akademisi ve Eötvös Loránd Üniversitesinden Prof. Dr. Gabor Hamza’nın aldığını açıkladı.

TÜBA’nın Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödüllerini Türkiye’deki üniversitelerden yardımcı doçent ve doçent seviyesindeki 39 genç bilim insanının aldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bilimsel Telif Eser ve Halil İnalcık Özel Ödülüne Hacettepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fatih Yeşil’in, Kaydadeğer Eser Ödülleri’ni ise, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yücel Ercan ile Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nuh Arslantaş’ın layık görüldüğünü aktardı.

Bilim İnsanlığın Ortak Faydasına Hizmet Edecek Çıktılar Üretmeli

Tarih boyunca bilimi; yaratıcının büyüklüğünün ispatı olarak kullananın da, yaratıcıya isyanının gerekçesi hâline dönüştürenlerin de bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, medeniyetler arasındaki farkın, bilimin bizatihi kendisinden ziyade bu fikri ayrışmadan kaynaklandığını ifade etti.

Eldeki imkânların hangi amaçla kullanılacağının tamamen kişinin hayatı ve dünyayı algılama biçimiyle ilgili olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Atomu parçaladıktan sonra bomba da yapabilirsiniz, herkese yetecek elektrik enerjisi de üretebilirsiniz. Barutu en güçlü bombaları imal etmek için de, geçit vermez dağları delip geçmek için de kullanabilirsiniz. Eğitimde-öğretimde bulduğunuz yeni bir yöntemde ayrımcılığı körüklemek için de, yürekleri birleştirmek için de faydalanabilirsiniz” diye konuştu.

Bilimin, insanlığın ortak faydasına hizmet edecek çıktılar üretmesinden yana olduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, elektrikli araç projesinin, petrol odaklı çatışmaların, yıkımların ve acıların dinmesi anlamına geleceğine inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi: “Gönül ister ki, dünyanın huzuruna ve refahına katkıda bulunacak bilimsel çalışmalar bizim ülkemizden çıksın, bizim bilim insanlarımızın damgasını taşısın. Her konu gibi maalesef bilim de belirli ülkelerin tasallutu altındadır. Elbette burada tüm suçu, tüm günahı karşı tarafa yıkıp da kendimizi rahatlatmak kolaylığına kapılmıyoruz, böyle bir lüksümüz yok, hiç şüphesiz bizim de eksiklerimiz, bizim de hatalarımız, yanlışlarımız var. Birkaç yüzyıl öncesine kadar dünyanın tüm önemli bilim insanlarının çekim merkezi olan coğrafyamız, bugün sefalet ve acı içinde kıvranıyorsa önce kendimizi sorgulayacağız. Nerede yanlış yaptık, yanlışımız nerede, nerelerde aksaklıklarımız var; bunları bir defa aşmamız lazım. Teşhisi doğru koymaz, tespitleri doğru yapmazsak, bundan sonra ne olması gerektiğini de doğru şekilde belirleyemeyiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 yıl önce iktidara geldiklerinde Türkiye’nin savunma sanayiinde ABD’ye ve Batı ülkelerine bağımlı olduğunu, istediği silahı “Kongre müsaade etmiyor” cevabı ile karşılaşarak alamadığını, ürünlerin bakım ve tamirleri için dahi türlü bahanelerin öne sürülüp yüksek fiyatlar istendiğini hatırlattı. “Ama kötü komşu bizi ev sahibi yaptı” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin şu anda silahlı ve silahsız insansız hava araçları ile zırhlı araçlarını kendisinin yaptığını, tanklarını yapmaya başladığını ve artık savunmadaki ihtiyaçlarının büyük bir kısmını kendi ürünleriyle karşıladığını vurguladı.

Üreten, Çalışan ve Ter Döken Herkesin Yanındayız

Batı ülkelerinde 2008 küresel finans krizinin yıkıcı etkileri hâlâ devam ederken Türkiye’nin hızla toparlanarak rekor düzeyde büyüme oranlarını yakaladığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, girişimcilerin önünü açmak için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla Eylül ayı itibariyle 350 bin firmaya 220 milyar lira kredi desteği sağladıklarını hatırlatarak, “Her zaman ifade ettiğimiz gibi biz üreten, çalışan, emek veren, ter döken herkesin yanındayız, yanında olmayı sürdüreceğiz” sözlerine yer verdi.

Tarihimiz Sadece Savaşların Değil, Bilimin De Tarihidir

2017 yılında TÜBA Ödülleri’ne layık görülen bilim insanlarımızı tebrik ederek sözlerine başlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, bilim alanında en büyük unsurumuz hiç şüphesiz bizim tarihimizdir dedi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Tarihimiz sadece savaşların değil, bilimin de tarihidir. Biz hükmettiğimiz bütün coğrafyalara adalet, bilim ve medeniyet götüren bir milletiz. Bilim tarihimize ne kadar çok hâkim olursak bugün ve gelecekte ne yapmamız gerektiğini çok daha iyi anlarız. Bizim referanslarımız; Harezmi’dir, Ali Kuşçu’dur, Piri Reis’tir, Uluğ Bey’dir, Farabi’dir, Akşemseddin’dir, İbn-i Haldun’dur, Sabuncuoğlu Şerafettin’dir. Dayanağımız Kurtuba’nın, İstanbul’un kütüphaneleridir. Rehberimiz ilim Çin’de de olsa gidin alın diyen medeniyet tasavvuruyla âlemlere ışık tutan yüce Peygamberimizdir.”

Özlü; “Saygıdeğer Cumhurbaşkanı’mızın özellikle İslam ülkelerini bir araya getiren toplantı ve zirvelerdeki bilim ve teknoloji odaklı çağrıları bu anlamda tüm İslam ülkeleri tarafından rehber olarak alınmalı, bir hedef olarak benimsenmelidir. Bilgi ve bilimin insanlığa istikamet çizdiği, ülkelerin rekabet gücünü teknolojik gelişmişlik düzeyinin belirlediği bir çağda yaşıyoruz. Bilgiyi elinde bulunduran bilimi geliştirmek için seferber edenlerin avantaj sağlamaları, bunun tam aksine bilimin ve teknolojinin gerisine düşenlerin ise yerinde saymaları kadar doğal bir durum olamaz. Bizim bütün gayretimiz bilim merkezi, teknoloji üssü ve ileri sanayi ülkesi bir Türkiye inşa etmek yolunda mesafeler almaktır. Türkiye son 15 yıl içerisinde bu alanlarda çok önemli mesafeler kaydetmiştir. Yavuz Sultan Selim’in “Alimin atının ayağından sıçrayan çamur bizim için şereftir.” sözünü aklımızdan çıkarmadan tüm insanlık için bilgi üretmeye, alın teri dökmeye ve çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ise üstün bilimsel başarıların ödüllendirilmesinin dünyadaki muadilleri gibi, TÜBA’nın da en önemli işlevlerinden biri olduğunu kaydetti. Acar; “2017 yılından beri ilk kez verilen “Halil İnalcık Özel ödülü” olmak üzere 3 eser “Bilimsel Telif Eser TÜBA-TESEP, 39 üstün başarılı genç bilim insanımız da TÜBA-GEBİP Ödülleri’ni kazanmıştır. Uluslararası düzeyde özgün, öncü ve çığır açıcı çalışmalarıyla temayüz eden bilim insanlarına verilen Uluslararası Akademi Ödülleri’mizi ise bu yıl, Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında Eötvös Lorand Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gabor Hamza, Sağlık ve Yaşam Bilimleri alanından Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cenk Ayata ve Fen ve Mühendislik Bilimleri İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Arslan kazanmıştır. Böylece, 189’u TESEP, 443’ü GEBİP, 9’u da uluslararası Akademi Ödülü olmak üzere, TÜBA ödüllü bilim insanı ve eser sayısı 641’e yükseldi. Ödül alan değerli bilim insanlarını, ailelerini ve çalışma arkadaşları ile yöneticilerini içtenlikle kutluyorum.” diye konuştu.

Sayın Cumhurbaşkanımızın himayeleriyle ilan edilen “Türk Dili Yılı”na da değinen Acar; “Türkçemizin bilim ve eğitim dili olarak geliştirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması amacı doğrultusunda yürüttüğümüz TÜBA-Türkçe Bilim Terimleri Projesi kapsamında Sosyal Bilimler Terimleri sözlüğü yayımlanmış, internet üzerinden kamunun istifadesine sunulan ve yaklaşık 37.000 terimi içeren Mühendislik terimleri sözlüğü de yakın gelecekte yayınlanacaktır. Kalkınma Bakanlığının mali desteğiyle yürütülen Prof. Dr. Andreas Tietze’nin “Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lugati”nin ilk dört cildi Akademi’miz tarafından yayımlanmıştır. Kalan ciltlerin de tamamlanarak yayımlanması doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ödül kazanan değerli bilim insanlarını içtenlikle kutlayan Acar sözlerini şöyle tamamladı: “Destekleri için Sayın Başbakanımıza ve Sayın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza, Akademi üyelerimiz ve çalışanlarımız ile tüm paydaşlarımıza, kıymetli heyetinize teşekkür ediyor, en iyi dileklerimizi ve saygılarımızı sunuyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü ve TÜBA Başkanı Acar’ın konuşmalarının ardından 2017 TÜBA Ödülleri, sahiplerine tevdi edildi.

Paylaş