General Coordination Office of Foreign Relations

KONYA

 
 
MEVLANA MÜZESİ (MEVLÂNA CELALEDDİN RÛMÎ)

Mevlana Celaleddin Rumi, fikirleri ile dünyayı yüzyıllardır etkileyen ve tüm insanlığı aydınlatan önemli bir düşünürdü. Tüm insanlık tarihinin en büyük mistik ve sanatçılarından biri olan Mevlana Celaleddin Rumi'nin Balç'ta başlayan yolculuğu Konya şehrinde sona ermiştir. Mevlana Celaleddin Rumi, Konya halkı tarafından büyük bir sevinç ve coşkuyla karşılanmıştır. Mevlana'nın felsefesi sayesinde Konya hoşgörü şehri olmakla birlikte, şehir barış ve sakinlik içerisindedir. Mesnevi adlı eseri bugün binlerce ruha dokunmaktadır. Mevlana sadece Mesnevi ile değil, Dîvân-ı Kebîr, Fihi Mâ Mektûbât, Mecâlis-i Seb'a eserleriyle de insanlığa ışık kaynağı olan bir söz-cemaat düşünürüdür.
 
   
   
   
ALÂEDDİN TEPESİ
 
Şehrin merkezini oluşturan Alâeddin Tepesi, Neolitik Dönem (M.Ö 9000 - 5000) sonları ile Kalkolitik Dönem ( M.Ö 5500 - 3000) başlarında kurulmuş olup M.Ö 2000 yıllarından beri süzenli olarak iskân görmüş höyüklerden biridir. Bölgeye yapılan kazılarda Frig, Helenistik, Roma, Bizans Selçuklu ve Osmanlı yerleşimlerine ait bulgular elde edilmişti. Şehrin panoramik seyrinin yapıldığı bir mesire alanı olan Alâeddin Tepesi'nnde; Alâeddin Keykupat Camii, havuzlu aile çay bahçeleri bulunmaktadır.

 
 
 
   
   
KÜLTÜR PARK 
 
Şehir merkezinde yeşillikler içinde bir dinlenme alanı olan Kültür Park, Konya'da düzenlenen sosyal aktiviteler için vazgeçilmez bir yerdir. Tarihi dokusunu koruyarak günümüze gelen Dede Bahçesi, çay bahçeleri, havuzu, amfi tiyatrosu ve il halk kütüphanesi ile he yaştan ziyaretçi bu parkta hoşça vakit geçirebilmektedir. Kültürpark'ın içinde bulunan Dede Bahçesi, Selçuklu Sultanı I. Aleâddin Keykubat'ın vakfı olan bir bahçedir.
   
   
   
ZAFER MEYDANI

Zafer meydanı pek çok alışveriş için mağaza, lokanta ve kafeleri ile şehrin en hareketli noktalarından biridir. Aynı zamanda, şehrin toplu ulaşım araçlarının geçtiği ulaşım ve şehir merkezi konumundadır.
 
 
   
   
KARATAY MEDRESESİ

Karatay Medresesi, II. İzzeddin Keykavus devrinde Emir Celâleddin Karatay tarafından, 649 H. (1251 M.) yılında yaptırılmıştır. Osmanlılar devrinde de kullanılan medrese XIX. yüzyılın sonlarında terk edilmiştir. Karatay Medresesi, 1955 yılında 'Çini Eserler Müzesi' olarak ziyarete açılmıştır.
   
   
   
AZİZİYE CAMİ

Aziziye Cami, 1867 - 1868 yıllarında yanmış ve Sultan Abdülaziz ile annesi Pertevniyal Valide Sultan'ın maddi katkıları ile Aziziye Camisi'nin yapımına 1872 yılında başlanmış, 1874 yılında da tamamlanmıştır. Aziziye Camisi klasik Osmanlı mimarisi ile Bark Mimari uslübunun karışımı ile yapılmıi bir camidir.
   
   
   
SELİMİYE CAMİ

Konya Karatay ilçesinde, Mevlana Türbe ve Dergâhı'nın batısında bulunan Selimiye Camisi'ni Sultan II. Selim şehzadeliği sırasında Konya Valisi iken, 1558'de yapımını başlatmış, padişah olduktan sonra da 1570 yılında tamamlanmıştır.
   
   
   
KAPU CAMİ

Camiyi Mevlâna'nın torunlarından postnişin Hasanoğlu Şeyh Hüseyin Çelebi 1658 yılında yaptırmıştır. Konya'da yapılmış olan Osmanlı camilerinin en büyüklerinden biri olup, düzgün kesme taştan yapılmıştır.
 
 
   
   
İSTİKLAL HARBİ ŞEHİTLERİ MÜZESİ

460 metrekare kapalı alandan oluşan müze; Kurtuluş Savaşı ve savaş yıllarını anlatan özel maket ve figürlerden oluşmaktadır. Müze duvarları, kanularla bütünleşen yağlı boya tablolarla tamamen kaplıdır.
 
 
   
   
SİLLE 
 
Arkeolojik bilgilere göre bölgeye 6000 yıl önce yerleşilmiştir. Antik kentte çok sayıda kaya kilisesi, Osmanlı mezar taşı ve cami bulunmaktadır. Bizans Kralı Konstantin Helana'nın annesi, 327 yıl sonra Konya'ya hac ziyaretinde bulunur ve burada erken Hıristiyanlık dönemine ait şablonları gördükten sonra Sille'de yeni bir tapınak inşa etmeye karar vermesi üzerine ortaya Aziz Eleni Kiraz ortaya çıkmıştır.

Şehir merkezine uzaklık : 11,2 KM
 
 
   
   
KONYA BİLİM MERKEZİ
 
TÜBİTAK desteğiyle inşa edilen ilk bilim merkezi olan Konya Bilim Merkezi, toplamda 100 bin metrekare bir alan üzerine kurulmuştur. Sergi alanları, eğitim birimleri, konferans salonları, kütüphaneler, kitap satışı gibi alanlar içeren bilm merkezi kapalı alanı ise 25 bin metrekare büyüklüğündedir. Bilim Merkezi, özellikle çocukların ve genç nesillerin bilime, bilimsel düşünceye, gelişen teknolojilere karşı ilgilerini arttırmak ve yakından takip etmelerini sağlak; bilgi beceri ve üretim yeteneklerinin gelişmesine aktif, uygulamalı ve deneyimsel eğitim ve öğretim ile katkıda bulunmak amacıyla hizmet vermektedir. 
 
 
 
 
 
 
TÜRK YILDIZLARI PARKI

Türk Hava Kuvvetleri'nin eğitim merkezlerinden birisi ve aynız zamanda uluslararası tatbikat merkezi olan Konya, Türkiye Cumhiriyeti'ni temsil eden Türk Yıldızları'na da ev sahipliği yapmaktadır. Dünyada sekiz süpersonik savaş uçağıyla gösteri yapan tek aktorim olan Türk Yıldızları'nın anısına Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan, Türkiye'nin ilk havacılık konseptli parkında,; uçak lokanta, iskele kafetarya, jet uçaklı göster havuzları, gölet, havacılık müzesi, piknik alanları ve amfi bulunmaktadır.
 
 
 
 
 
 
 
JAPON PARKI

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010 yılında hizmete sunulan 36 bin metrekarelik alanıyla Türkiye'nin en büyük Japon Bahçesi olan Konya Japon Parkı, Konya ile Kyoto arasında kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla yapılmıştur.
   
   
   
KONYA TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİ
 
Tropikal Kelebek Bahçesi, Türkiye'deki ilk kelebek rezerdir ve 1200 metrekarelik kelebek uçuş alanına sahiptir. Tropikal Kelebek Bahçesi, 20.000 tropikal bitki ve 45 türden binlerce tropikal kelebek ile 150'den fazla fazla türe ev sahipliği yapmaktadır. Siz Tropikal Kelebek Bahçesi'nde keyifle gezerken kelebekler size eşlik ederek serbestçe uçmaktadırlar. Ayrıca kelebeklerin tırtıl lavrasından, pupaya ve ergin evresine kadar tüm yaşam döngüsü gözlemleyebilirsiniz.

Şehir merkezine uzaklık : 12,7 KM
 
 
   
   
MERAM BAĞLARI 

Konya'nın bozkır ikliminin arasından görkemli yeşili ile sıyrılan, bünyesinde pek çok turistik mekanı barındıran, pek çok tarihi olaya söylenceye, edebi esere onu olan Meram Bağları, ortasından dere akan ağaçlıklı bir mesire alanıdır ve Konya ziyaretlerinin vazgeçilmez bir uğrak noktasıdır. Özellikle yaz aylarında 'Gedavet' rüzgarlarının estiği Meram, Selçuklu Dönemi'nde şehrin ileri gelenlerinin ev, konak ve bağ olarak kullanıldığı ve misafirlerin ağırlandığı mekanlara ev sahipliği yapmaktadır.

Şehir merkezine uzaklık : 6 KM
   
   
   
AKYOKUŞ 

Konya'nın kuş bakışı izlenebildiği bir noktada bulunan Akyokuş'ta, 100.000 metrekare alan, 200 kişilik açık piknik alanı, havuz başı kafetarya, 200 kişilik kapalı alan seyir kafetarya, 450 kişilik Konya yöresel yemeklerinin sunumunun yapıldığı lokanta bulunmaktadır. Orman içinde spor ve yürüyüş amaçlı temiz havada yürüyüş patikaları olan harika bir mesire alanıdır. 
 
 
 
 
 
 
80 BİNDE DEVR-İ ALEM PARKI

80 Binde Devri Alem Parkı'nda tarih öncesi çağlardan kalma dinazor heykellerinin sergilendiği T-Rex Parkı, tarihi eserlerin 120 minyatürünün yer aldığı Cihan-ı Türk Anıtı Parkı ve çeşitli çizgi film kahramanlarının yer aldığı Pamuk Şeker Masalı Park'ı olmak üzere üç bölüm yer almaktadır. 

Şehir merkezine uzaklık : 10,6 KM
 
 
 
 
 
 
BEYŞEHİR GÖLÜ
 
Beyşehir Gölü, 651 kilometrekarelik alanı ile Türkiye'nin üçüncü büyük gölüdür. Sahil şeridinde tekne turları, balık spesiyaliteleri ve birçok kafe vardır. Ayrıca Beyşehir Gölü plajı yaz aylarında güneşlenmeye de açıktır. 
 
Şehir merkezine uzaklık : 104 KM
 
 
 
 
 
 
YERKÖPRÜ ŞELALESİ 

Orta Toros Dağları'nın yüksek yaylarından gelen akarsularla beslenen Göksu Deresi, güneye akarak, görenlerin hayranlık duyduğu tatlı gök mavisi su ile buluşmaktadır. Bu doğa harikasının suları bazen yeraltı suları olarak bazen de yer yüzünden Akdeniz ile kuçaklaşmaktadır.

Şehir merkezine uzaklık : 111 KM
 
 
 
 
 
 
ÇATALHÖYÜK NEOLETİK KENTİ

İnsanoğlunun ilk yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen antik Neolitik Çatalhöyük kenti, M.Ö. 7400 yılına daymaktadır  ve 1958 yılında arkeolog James Mellaart tarafından keşfedilmiştir. 2012 yılından beri UNESCO Dünya Mirası'nın bir parçası olan antik yerleşim, bugün misafirlerini müze olarak ağırlamaktadır.

Şehir merkezine uzaklık : 40,5 KM