Press and Public Relations Counsel
17.09.2020

Uluslararası Aşçı Dede Ateşbaz-ı Veli Sempozyumu Açılış Programı Yapıldı


Üniversitemiz ve Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde düzenlenen ve gastronomi alanındaki bilim insanlarını bir araya getiren I. Uluslararası Aşçı Dede Ateşbâz-ı Veli Sempozyumu bugün gerçekleştirilen açılış programı ile başladı.

Programda ilk konuşmayı Turizm Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Fatma Arslan yaptı. Arslan, gastronomi alanında katılımcılara yüksek düzeyde katkı sağlayacak bir sempozyum düzenlemeye gayret ettiklerini vurgulayarak, sempozyumun ana teması olan gastronominin, kültürel değerlerin yaşatılması anlamında önemli bir görevi üstlendiğini söyledi. Arslan, hem ülkemizin saygın akademisyenlerinin hem de farklı ülkelerden bilim insanlarının katılacağı sempozyumun hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Gastronominin sadece yemeklerin pişirilerek sunulması anlamına gelmediğini vurgulayan Arslan; “Gastronominin sanatsal ve kültürel bir yanı vardır ve geçmişten gelen bir mirası da geleceğe aktarmada etkin bir bilim dalıdır. Dolayısıyla Konya’yı düşündüğümüzde, sahip olduğumuz kültürel mirasın aktarımı görevini de ziyadesiyle üstlendiğini görüyoruz. Kültür, din, gelenek ve mutfağın konuşulacak olduğu bu sempozyumun hem şehrimiz hem ülkemiz adına önemli olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda Üniversitemizin Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında son derece iyi bir yerde olduğunu da söylemek isterim. Daha sonraki yapılacak olan tüm sempozyumlarda da hep birlikte olmayı temenni ediyorum” dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Selim Yücel Güleç de Ateşbaz-ı Veli hakkında bilgi verdi. Aşçı Dede Ateşbaz-ı Veli’nin güzel ahlakın, sevginin timsali bir isim olduğunu kaydeden Güleç, Meram’da bulunan türbesinin dünyada bulunan tek aşçı türbesi olma özelliği taşıdığını belirtti.

Güleç, şunları söyledi: “Konya’nın bir gastronomi şehri olması için proje çalışmalarımızı tamamladık. Konya Mutfak Müzesi projemiz de bunlardan biri olacak. Bu bereketli toprakların lezzetlerinin herkese ulaşması için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Bu sempozyum da bu bağlamda yapılan çalışmalara önemli bir katkı sağlayacak. Necmettin Erbakan Üniversitemizin yöneticilerinin katkılarını takdirle karşılıyor ve kendilerine teşekkür ediyor, çalışmaların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

Konya’nın değerlerinin tanıtımına katkı sağlayacak olan sempozyum 2 gün boyunca online olarak devam edecek.