Kablosuz İnternet için Üniversitemizden EDUROAM Hizmeti

10.03.2020

Üniversitemiz bünyesinde bulunan ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından işletilen Kablosuz ağ hizmetlerinden yararlanmak için  Yetkilendirme Sistemi (802.1x) zorunluluğu getirilmiştir. Kablosuz ağ cihazlarımızda "neu"  ve "eduroam"  adlı iki adet yayın yapılmaktadır. "neu" yayını üniversite içerisindeki personel ve öğrencilerin bağlanabileceği ağdır. "eduroam" yayını ise kurum dışından gelen akademik personel ve öğrencilerin internet ağına bağlanabilmesi için tasarlanmış bir ağdır.

Eduroam, Education Roaming (Eğitim Gezintisi) kelimelerinin kısaltmasıdır. RADIUS tabanlı altyapı üzerinden 802.1x güvenlik standartlarını kullanarak, eduroam üyesi kurumların kullanıcılarının diğer eğitim kurumlarında da sorunsuzca ağ kullanımını amaçlamaktadır.

Eduroam adlı ağ, üniversitemizin de dahil olduğu ve üye kurumlar arasında ağ kullanıcılarının kolaylıkla geçiş yapabildiği EDUROAM projesinin ürünü olan ve internete erişimin olduğu güvenli bir ağdır. Daha ayrıntılı bilgi için Eduroam Türkiye web sitesini buradan ziyaret edebilirsiniz.

Eduroam üyesi kurumların kullanıcıları, kendi kurumlarında (Ev Kurum) ağa bağlanmak için kullandıkları kullanıcı adı şifre ikilileri ile  eduroam üyesi olan başka bir kurumdan (Misafir Kurum) "eduroam" ağına bağlanabilirler.

Örnek olarak üniversitemiz personel ve öğrencileri  [email protected] - Tekşifre ikilileri ile misafir oldukları kurumda "edruoam" ağına bağlanabilirler. Farklı kurumlardan üniversitemize gelen personel ve öğrenci,  misafirler  kendi kurumlarında kullanmış oldukları kullanıcı adı - şifre ikilileri ile eduroam ağına bağlanabilirler.

Üniversite içerisindeki kablosuz ağlara bağlanmak için Bilgi İşlem Daire başkanlığı sayfasındaki "Kablosuz İnternet" kısmındaki talimatlardan faydalanabilirsiniz.