Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Optimizasyon - Sürü Zekası ve Evrimsel Hesaplama Araştırma Grubu

Araştırma Grubu Üyeleri

Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin HAKLI

Öğr. Gör. Dr. Vahit TONGUR

Arş. Gör. Sinem ÇINAROĞLU

Amaç

Günümüz popüler yaklaşımlarından ve teknolojinin hızla yöneldiği alanlardan biri olan yapay zeka gün geçtikçe daha da önem kazanmaktadır. Canlıların davranışlarını bilgisayar ortamında taklit ederek problem çözme ve verilen görevleri yerine getirme kabiliyeti olarak tanımlanan Yapay Zeka çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Yapay Zekanın alt başlıklarından olan optimizasyon ise verilen şartlar altında -uygun zaman içinde- kabul edilebilir bir çözüme ulaşma olarak açıklanabilir. Sürekli artan bilgisayar gücüne ve teknolojiye karşın birçok alanda çözülmesi beklenen gerçek dünya problemleri de ortaya çıkmaya devam etmektedir. Özellikle karmaşıklık teorisi olarak polinomal zamanda çözülemeyen problemler (NP problemler) tıp, mühendislik, finans vb. birçok alanda bulunmaktadır. Araştırma grubunun temel amacı; disiplinler arası çalışarak farklı alanlardaki gerçek dünya problemlerine uygun zaman dilimlerinde kabul edilebilir çözümler sağlamak, probleme uygun algoritmayı seçebilmek ve performans analizleri ile algoritmaların verimliliğini göstermek olarak nitelendirebiliriz.

Misyon

Araştırma grubunun genel başlıklarından biri olan Sürü Zekası, doğada yaşayan canlı türlerinin kendi aralarındaki etkileşimlerini temsil etmektedir. Doğa ve doğada bulunan canlı türleri içinde birçok matematiksel model ve algoritma barındırmaktadır. Canlı türleri besin arama, uygun yaşam alanı bulma vb. sosyal davranışlarını gerçekleştirirken birbirleri ile mükemmel bir etkileşim halinde kalarak çok hızlı çözüm üretme ve yerine getirme kabiliyetine sahiptir. Temel misyonumuzu ise doğadaki bu canlı türlerinin sosyal becerilerinin mühendislik, tıp vb. alanlardaki optimizasyon problemlerinin çözümü için uygun ve verimli kullanımlarını sağlamaktır. Günümüzde doğadaki canlıların sosyal davranışlarını simüle eden birçok sürü zekası ve evrimsel tabanlı algoritmalar bulunmaktadır. Bunların hangisinin, nasıl ve ne şartlarda kullanılacağını özellikle bilgisayar bilimleri dışındaki araştırmacı ve uygulayıcılara gösterebilmek önem arz etmektedir. Ayrıca araştırma grubunun diğer misyonları olarak farklı kabiliyet, bilgi ve beceriye sahip ve farklı programlardaki kişilerin bir araya getirilerek günümüz problemlerine yeni çözümler üretmek, grubun oluşturduğu öz birikimleri verimli şekilde gelecek nesillere aktarmak ve aynı sürü zekasının temel prensibinde olduğu gibi grup üyelerinin etkileşimleri ile çok daha fazla bilgiye ulaşmak söylenebilir.

Vizyon

Günümüz ve geleceğin Yapay Zeka çağı olarak adlandırıldığı bir dönemde bu konu üzerinde yapılacak tüm çalışmalar gelecek üzerine grubun temel vizyonunu ortaya koymaktadır. Amaç ve misyonda belirtildiği üzere, lisans, lisansüstü öğrencilerin ve alanında uzman kişilerin bir araya getirilerek günümüz problemlere yenilikçi çözümler üretebilmesi, grup üyelerinin disiplinler arası çalışmaya teşvik edilmesi ve üniversite bünyesinde bulunun bireysel bilgi gücünün bir araya getirilerek belli bir alana yönlendirilmesi temel vizyonumuzu oluşturmaktadır. Grubun en önemli vizyon maddelerinden biri ise grup üyeleri ve gelecek yeni üyeleri arasında bilgi akışını verimli şekilde sağlayarak devamlı ilerleyen bir yapı oluşturmaktır.