Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Hakkımızda

N.E.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Yüksek Öğretim Kurulu’nun 14.12.2012 tarih ve 54412 sayılı yazısı ile Üniversitemizin Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. 

Beslenme ve Diyetetik Bölümü, toplumun beslenme durumu ve alışkanlıklarının belirlenmesi, beslenme düzeyinin geliştirilmesi, beslenmeye dayalı ortaya çıkan problemlere çözüm yolları aranması, ülkenin besin ve beslenme plan ve politikalarının belirlenmesi ve yönlendirilmesi, değişik yaş gruplarının besin gereksinimlerinin belirlenmesi, hastalıklara özgü diyetlerin düzenlenmesi ve uygulanması konularında çalışmaları yapacak bireylerin eğitimini sağlar. Ayrıca, toplumsal beslenme hizmeti veren kuruluşlarda yemek servisinin yönetimi ve organizasyonu gibi çeşitli alanlarda, beslenmeye dayalı ortaya çıkabilecek hastalıkların önlenmesi için toplumda sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulmasını sağlayacak olan sağlık profesyonellerini yetiştirmeyi hedefler.

Diyetisyen, büyüme, gelişme ve yaşam boyu sağlığın korunması, gelişmesi, kalitesinin artırılması için beslenme bilimini topluma ve bireylere uygulayan kişidir.

Günümüzde pek çok hastalığın kaynağı yanlış beslenmeye dayanmaktadır. Gelişmiş ülkelerde aşırı beslenmeden kaynaklı obezite, gelişmekte ve ekonomik olarak az gelişmiş ülkelerde ise yetersiz veya dengesiz beslenmeden kaynaklanan hastalıklar yaygın olarak görülmektedir.  Sağlık sorunlarının oluşmadan önlenmesi ve tedavisi için diyetisyenlere büyük görevler düşmektedir.

Beslenme ve Diyetetik Programının temel amacı, hayat boyu toplumun yeterli ve dengeli beslenmesini, sağlığının korunmasını, beslenmeye dayalı olarak yaşam kalitesinin yükseltilmesi için ulusal ve uluslararası normlar çerçevesinde belirtilen niteliklere uygun lisans düzeyinde Beslenme ve Diyetetik eğitimi vermek, bilim ve teknolojiye dayalı araştırma yapmak ve danışmanlık hizmetleri sunmaktır.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nün çalışma alanı çok sayıda disiplinin işbirliği ile sistemli, ekip çalışmasına dayalı bir programdır. Diyetisyen, sağlıkla ilgili herhangi bir yüksek öğretim kurumunun en az 4 yıllık Beslenme ve Diyetetik eğitim-öğretim programını tamamlayarak “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” ile “Diyetisyen” unvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir. Bu meslek grubu, ilk olarak 1961 yılında ILO (International Labour Organisation) tarafından yapılan meslek sınıflandırılmasında 0.69 kodu ile, 1988 yılında ise 32.23 kodu ile standartlaştırılmıştır.

Diyetisyenler koruyucu, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin her basamağında görev alabilirler. Diyetisyenler, akademisyenliğin yanı sıra, yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevlerinde, yemek fabrikalarında, toplu beslenme yapılan yerlerde, sporcu sağlığı merkezlerinde, özel beslenme-diyet merkezlerinde, gıda-ilaç sanayinde, görsel-yazılı basında beslenme programlarının hazırlanmasında ve yürütülmesinde görev alırlar.