Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
08.02.2023

Depremin Ardından Oluşan Psikolojik Etkilere Karşı Dikkatli Olunmalı

 

Üniversitemiz Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Şeyda Eruyar, depremin psikolojik etkileri ve bu konuda dikkat edilmesi gereken noktalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Depremi yaşamayanların da psikolojik olarak etkilenebileceğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Eruyar, “Bulunduğumuz bu durumda doğrudan depremi yaşamamış olsak dahi kaygı, öfke, üzüntü, çaresizlik hatta suçluluk gibi duyguları hissediyor olmamız çok doğal ve insani. Fakat sürekli olarak haberleri ve sosyal medyayı takip etmek, kaygımızı arttırarak psikolojik sağlığımıza zarar verici olabilir. Dolayısıyla kendimizi ve çocuklarımızı ekrandan mümkün olduğunca uzak tutmamız, sadece belli aralıklarla, güvenilir kaynaklardan bilgi almaya dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

Bu süreçte sosyal medya kullanıcılarının paylaşım yaparken çok dikkatli olmaları hususunda uyarıda bulunan Eruyar, “Sosyal medya üzerinden depremzedelerin görüntülerinin paylaşılması toplumsal ruh sağlığımız açısından riskli olabileceği için bu konuda da hassasiyet göstermemiz önemli. Depremden etkilenen yakınlarımız varsa, yakınlarımızın fiziksel ihtiyaçlarının belirlenerek mevcut kaynaklara yönlendirilmesini sağlayabiliriz. Onların felaket deneyimlerini mümkünse sakin bir şekilde dinleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Dr. Öğr. Üyesi Şeyda Eruyar, “Ülkece hepimize geçmiş olsun” diyerek sözlerini tamamladı.