Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
05.12.2022

4 Parmağı Gelişmemesine Rağmen Hayalini Gerçekleştirdi


Anne karnındayken ‘amniyotik bant sendromu’ nedeniyle sol elindeki dört parmağı gelişmeyen 11 yaşındaki Alparslan Tavsatmaz, hayallerinin peşinden giderek engelini aştı, keman çalmaya başladı.

Anne karnında sol el parmaklarına dolanan zar sebebiyle 4 parmağı gelişmeyen ve ‘amniyotik bant sendromu’ teşhisi konan Alparslan Tavsatmaz, engeline rağmen keman çalmayı öğrendi.

Keman çalmak için kullanılan geleneksel yöntemler Alparslan’ın durumuna göre değiştirildi. Kullandığı keman özel olarak dizayn edildi ve Alparslan azmiyle ‘yapamaz’ diyenleri utandırarak keman çalma hayalini gerçekleştirdi.



Engelinden dolayı başaramayacağını düşünenlere keman çalmayı başararak cevap veren Alparslan Tavsatmaz, “Benim elimin durumu, benim için hiç engel değil. Engellilerin, istedikleri her şeyi onlara imkan verildiğinde başarabileceklerine inanıyorum” dedi.



Alparslan’ın annesi Gülden Hamarat Tavsatmaz ise, “Bugüne kadar Alparslan’ın isteyip de yapamadığı bir şey olmadı. Keman çalmak istediğini söylediğinde bu engelin etkileyebileceğini düşünmüştüm. Ancak Alparslan, engeline rağmen keman çalmayı başardı. Oğlumu kutluyorum” şeklinde konuştu.  



Üniversitemiz Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Yakup Aksoy, “Alparslan ile çalışmalara başlamadan önce ‘Nasıl başarabiliriz, neler yapabiliriz?’ diye düşündük ve gerekli düzenlemeleri yaptık. Alparslan da azimle çalışarak keman çalmayı başardı. Dünyada bildiğimiz kadarıyla protez kullanmadan, bu durumda keman çalabilen böyle bir örnek yok” ifadelerini kullandı.

Bir yıldan az sürede önemli bir yol kateden genç müzisyen, bu yeteneğini daha da geliştirmek istiyor.